Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman se na Čaputovou těší. Herman závidí a chce zpátky Československo

Autor: ČTK, trm - 
31. března 2019
09:29

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš poblahopřáli Zuzaně Čaputové k vítězství ve volbách a těší se na setkání v Česku. Věří, že česko-slovenské vztahy a spolupráce visegrádské skupiny zůstanou nadstandardní. Na twitteru to dnes ráno uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Čaputové ke zvolení gratulovala i řada českých politiků. Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) Slováci jejím zvolením jednoznačně potvrdili proevropskou orientaci země a zájem na co nejlepších vztazích se svými sousedy.

„Blahopřejeme Zuzaně Čaputové k vítězství v prezidentských volbách na Slovensku. Věříme, že česko-slovenské vztahy a spolupráce Visegrádské čtyřky zůstanou nadstandardní. Těšíme se na setkání v České republice!“ napsal Ovčáček.

Čaputová po zvolení na dotaz Blesk Zpráv řekla, že naváže na tradici a její první zahraniční cesta povede do České republiky. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ řekla Čaputová na novinářský dotaz. Zeman minulý týden přijal jejího soupeře Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch v prezidentských volbách.

 

„Gratuluju Zuzaně Čaputové k vítězství. Vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou. Ať se jí daří spojovat všechny lidi v nám nejbližší zemi, na Slovensku,“ napsal Babiš na twitteru. Ocenil zároveň, že její soupeř Maroš Šefčovič přijal prohru korektně. „Přeju mu úspěšné působení v Evropské komisi a těším se na další spolupráci,“ dodal český premiér, který je rodákem z Bratislavy.

„Srdečně gratuluji paní Zuzaně Čaputové ke zvolení do funkce prezidentky Slovenské republiky!“ napsal v noci ministr Petříček na twitteru. Čaputové k vítězství v prezidentských volbách pogratuloval také předseda ODS Petr Fiala. „Přeji jí, aby dokázala naplnit velké naděje, které do ní voliči na Slovensku vložili,“ dodal.

Blahopřání na twitteru připojil i nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Češi a Slováci si podle něj i nadále zůstanou blízcí. Bývalý místopředseda lidovců Marian Jurečka v gratulaci vyjádřil i velkou radost.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je zvolení Čaputové dobrou zprávou pro ČR. „Věřím, že přátelské vztahy mezi našimi zeměmi budou pokračovat. Paní Čaputové k vítězství gratuluji a doufám, že se i my brzy dočkáme slušného prezidenta, který hledí vpřed a není zatížen minulostí!“ napsal Pospíšil na twitteru.

 

Podle bývalého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) mohou Češi Slovákům Čaputovou závidět. „Neobnovíme Československo? Když se podívám k našemu Hradu, tak nevím, zda by do toho Slováci šli? Můžeme jim jen závidět. Gratuluji, Zuzano!“ glosuje Herman.

Rýpnutí do české hlavy státu si neodpustil ani předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Blahopřeji Slovensku k historicky první ženě v úřadu prezidenta republiky. Nepochybuji, že to bude skvělá hlava státu a upřímně jí přeji mnoho sil a úspěchů. Věřím, že nejpozději za 4 roky si stiskne ruku s prezidentem ČR, na kterého budeme hrdí,“ napsal na twitteru.

Video  Kiska: Mnoho krajin nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

anna1234 ( 1. dubna 2019 11:58 )

.. nebudu se tu s tebou dohadovat kdo je a není primitiv, to by byla ztráta času a myslím, že to není důstojné ani pro mně ani pro tebe Ale už podruhé tu od tebe čtu, že prezident NĚKTERÉ občany republiky nezastupuje a to je nesmysl. On totiž má v prezidentské přísaze: "Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho!!!! lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Snad ti nemusím vysvětlovat co znamená V ZÁJMU VŠEHO LIDU Přísahu si můžeš dohledat na netu, abys nemyslel, že si něco vymýšlím. Pěkný den

anna1234 ( 1. dubna 2019 08:40 )

.. to je problém hulvátů, slušnost si pletou!! s pokrytectvím, protože sami jinak než sprostě vyjadřovat svůj názor neumí! Nazývat věci pravým jménem jde i bez vulgarit, to prezident ví velice dobře, ale taky ví, že si těmi vulgárními výrazy koupí primitivy.

luder ( 31. března 2019 21:47 )

Prosím vás Slováci nás nemají vůbec rádi, zas to tak nepřehánějte Zuzanka sem, Zuzanka tam, ta určitě nějak nevybočuje k té nelásce k Čechům a hlavně k pražákům tzv. švédům, ti jsou pro Slováky jako červená na bejka..! Ani běžná Slovenka by se s Čechem nezahodila, my jsme pro ně jenom čehúni kterými oni pohrdají. Tak bych to zas tak nepřeháněla s tou láskou k nim..!

1pravda1 ( 31. března 2019 18:47 )

sám jsi klon ty přesmyčko hloupá

qmurq ( 31. března 2019 17:25 )

https://www.blesk.cz/diskuse/915444/1?auth=00d8b2e37b14548b1763176cda54822c&auth=ff169b846bc3f29 beeda2fddc14ec136&auth=6d0e1371d6a75e35b38bce954312af6f

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa