Z loňského ročníku participativního rozpočtu Spolu za lepší 11, který byl ročníkem prvním, vzešlo devět vítězných návrhů, které si rozdělily vyčleněných 4,8 milionu korun. Zatím z nich byl dokončen pouze jeden, a to projekt na vyčištění a zatravnění plochy před vstupem do Základní školy Květnového vítězství.

Další projekty jsou rozpracované. Je mezi nimi například úprava části pozemku v okolí Kosmické ulice, rekonstrukce dětského hřiště u Machkovy ulice, protisluneční pergola v parku u Chodovské vodní tvrze, lezecké a posilovací hřiště u cyklostezky v Tererově ulici nebo vysázení stromů kolem dálnice D1.

Lepší 11: Rok 2019

Letošní ročník participativního rozpočtu bude zahájen 1. dubna. Do 20. května budou moci obyvatelé podávat návrhy na investice přímo na radnici. Po odevzdání návrhů se jejich autoři v červnu setkají s veřejností, které budou své nápady prezentovat. Od 16. září do 9. října budou lidé hlasovat o tom, který návrh má Praha 11 uskutečnit. Výsledky hlasování budou vyhlášeny 29. října.

Participativní rozpočet funguje v mnoha městských částech Prahy, například v Praze 3, 6, 10 nebo 14. Radnice na projekty dostávají polovinu nákladů od magistrátu. V letošním rozpočtu Prahy je na takový způsob rozhodování 50 milionů korun.