Ve čtvrtek 28. března byl během 26. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest oceněn cenou Kristián za celoživotní přínos kinematografii oblíbený režisér Jiří Menzel. Na slavnostním ceremoniálu ji však se zcela evidentním dojetím převzala režisérova žena Olga (41). Menzelův zdravotní stav po infekci mozku, operaci a dlouhém umělém spánku v zimě 2017 totiž zatím bohužel nedovoluje, aby se světově proslulý umělec podobných akcí účastnil osobně.

Od loňského podzimu už je sice v domácím léčení, na veřejnosti se ale zatím ještě neobjevil. Všechna ocenění tedy přebírá jeho manželka. „Určitě by bylo hezčí, kdyby si je převzal osobně, ale je po vážné nemoci v rekonvalescenci a nedá se nic jiného dělat,“ řekla Blesku před několika dny po tiskové konferenci Febiofestu sama Menzelová, a zároveň prozradila, jak na tom režisér dramatu Ostře sledované vlaky nebo líbezné komedie Postřižiny nyní je: „Lepší se, ale stále je to vážné…“

Festival udělil cenu Kristián také dánskému režisérovi Bille Augustovi, který v Praze prezentoval svůj nový film Šťastný to muž. A ten nečekaně přiznal, že to byli právě čeští umělci, kteří mu v jeho tvorbě byli vzorem.

„V mládí jsem se inspiroval dvěma českými režiséry – Jiřím Menzelem a Milošem Formanem. Právě oni byli důvodem, proč jsem začal točit filmy. Měl jsem rád čistotu jejich snímků, hořkosladký humor a nejvíc ze všeho lidskost. Dodnes se občas se na jejich rané filmy podívám. A když jsem navíc získal tuto cenu ve stejný den jako Jiří Menzel, moc to pro mě znamená,“ svěřil se August.

VIDEO: Olga Menzelová prolomila mlčení: Jiřího stav je stále vážný...

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová prolomila mlčení: Jiřího stav je stále vážný... Petr Macek

Fotogalerie
45 fotografií