Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Latifa má právo žít, jak chce!“ Do případu zmizelé princezny se vložila známá právnička

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2019
18:20

Přední americká právnička pro lidská práva Lisa Bloomová se vyjádřila k případu dubajské princezny Latify (33), dcery korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů (SAE), šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Latifa se loni pokusila z Dubaje utéct, ke kroku ji dohnala otcova krutost. Za pomoci přátel uprchla z paláce a na jachtě zamířila do Indie. Otcovi vojáci ji ale zadrželi a odvlekli zpátky domů. Podle Bloomové princeznino zadržení bylo nezákonné a její „únosci“ by měli stanout před soudem, informoval deník Daily Mail.

Bloomová se nechala slyšet, že se dopátrá toho, co se princezně Latifě stalo. Ani rok od jejího nezdařeného útěku totiž není jasné, co si princezna vytrpěla poté, co jí vojáci překazili cestu za svobodou. Latifa na 10 měsíců zmizela, nebyla v kontaktu s nikým ze svých přátel, neobjevovala se ani na veřejnosti.

„Problémová“ princezna

Královská rodina po měsících nátlaku médií a lidsko-právních organizací oznámila, že princezna „je v pořádku s rodinou“. V prosinci pak palác zveřejnil fotografie ze setkání mezi princeznou a irskou exprezidentkou a bývalou vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou. Exprezidentka za svou účast na „zinscenované“ schůzce sklidila kritiku, zvláště poté, co princeznu označila za „problémovou“.

Svědectví Robinsonové nepřijali princezniny přátelé ani členové lidsko-právních organizací. Slova irské exprezidentky ztratila svou váhu i kvůli tomu, že je blízkou přítelkyní princezny Háji, nejmladší z manželek Latifinina otce.

Latifa o svém loňském útěku informovala na zhruba 40minutovém videu, kde popsala chování krutého otce. Promluvila o svém prvním pokusu o útěk, o tom, jak ji chytili, na 3 roky uvěznili a mučili. Dlouho mluvila i o starší sestře Šamse, která rovněž před otcem uprchla a v roce 2000 se dostala až do Velké Británie. Až tam pro ni šejch Muhammad poslal své muže. Šamsa je dodnes držena pod vlivem drog v domácím vězení.

Latifa a její svědectví o krutosti otce:

Princezna Latifa svůj loňský útěk plánovala několik let, pomáhala jí její dobrá kamarádka a učitelka capoeiry Tiina Jauhiainenová a francouzský exšpion Herve Jaubert. Latifa s Jauhiainenovou loni na konci února spolu odjely z paláce směrem k ománským hranicím, kde se nalodily na člun a pokračovaly k místu setkání s Jaubertem. Ten je společně s dalším mužem, členem jeho posádky, převezl na jachtu a vydali se do Indie.

Zadržení bylo nezákonné!

Po devíti dnech je dostihli vojáci. Bloomová poukázala, že k zadržení Latify došlo u hranic s Indií, ale stále v mezinárodních vodách. Jednalo se tedy o nezákonnou akci, dubajští vojáci i indičtí policisté, kteří se podle Jauberta a Jauhiainenové zadržení účastnili, by měli být za svůj čin souzeni, tvrdí Bloomová.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

K přelíčení by podle právičky mělo dojít ve Spojených státech, protože jachta, na které Latifa cestovala, je registrovaná právě v USA. Bloomová vysvětlila, že Latifino dopadení na lodi v mezinárodních vodách je z hlediska mezinárodního práva trestný čin.

„Jedná se o závažný lidsko-právní případ, který se týká ženy držené proti své vůli. Jejím věznitelem je vysoce postavený mocný muž. Co je opravdu znepokující, je to, že její lidská práva byla porušena přímo na veřejnosti. Udělám všechno proto, abych ji dostala na svobodu. Princezna Latifa má právo na to, žít svůj život, jak chce,“ uvedla Bloomová.

Právnička chce případ dostat k soudu

„Byla na americké jachtě Nostromo s americkou vlajkou, kterou kormidloval americký občan. Všichni na jachtě slyšeli její výkřiky, když ji dubajští vojáci vlekli pryč. Prosila Indy o azyl. To, co se stalo, je očividný zločin,“ dodala právnička. Vyzdvihla fakt, že Jaubert má kromě francouzského i americké občanství. „Jedna z našich legální možností, jak dostat případ k americkému soudu, je právě to, že k zatčení Latify došlo v mezinárodních vodách,“ doplnila Bloomová.

Turistický bojkot Dubaje

To, že se do záležitosti vložila právě Bloomová, zvedlo šance princezniným přátelům, obzvláště pak Jauhiainenové, kteří za pomoci lidsko-právních organizací (Detained in Dubai, Amnesty International ad.) bojují za Latifinu svobodu.

Bloomová spolupracuje s neziskovou organizací Detained International, proslavily ji hlavní její televizní výstupy, ve kterých se vyjadřuje k případům porušování lidských práv. Zmizení princezny Latify ji zděsilo, pohoršuje ji podle jejích slov i to, že přestože se o kauze veřejně mluví, miliony lidí stále do SAE cestují. Vyzvala k turistickému bojkotu země.

„Emiráty mají výrazný problém s porušováním lidských práv, ráda bych, aby došlo k bojkotu. Světoví vůdci by měli odsoudit chování šejcha Muhammada. Udělám všechno, abych princezně pomohla. Chtěla se dostat do USA, chtěla zde získat azyl,“ slíbila Bloomová.

Latifa chtěla bojovat za práva žen

Ředitel organizace Detained International David Haigh zájem veřejně známé právničky uvítal. „Jsme rádi, že Lisa a její právnická společnost The Bloom Firm souhlasily, že se ujmou Latifina případu. Už loni byla naší první volbou, když jsme se snažili získat pomoc USA,“ komentoval spolupráci s Bloomovou Haigh.

Latifa z Dubaje utekla loni na přelomu února a března. Plánovala se na jachtě dopravit do Indie a odtud odletět do USA, kde chtěla zažádat o politický azyl. Svým útěkem chtěla pomoct nejen sobě, ale i své sestře Šamse. Zároveň chtěla upozornit na postavení žen v SAE a dosáhnout toho, aby nebyla porušována jejich práva.

villon ( 24. dubna 2019 07:53 )

Muslimka si tohle nemůže dovolovat. To je jasňačka. Za mně palec dolu.

ja-stana ( 30. března 2019 22:15 )

Jen ať tý rozcabené káče dají do čenichu. Pořádek musí být. Tady taky každou chvíli hledají nějakou holku co jí svrbí píp. A taky vždycky když jí chytí, tak ji dají rodině.

mandat ( 30. března 2019 20:20 )

Arabky jsou vychovane x generaci,ze musi poslouchat a nemaji zadnou cenu.V USA maji svych problemu dost,ignoruji lidska prava Indianu,ale budou se cpat do Emiratu. Rozmazlena princezna chtela s penezi rodiny delat bordel po svete,tak s ni udelali kratky proces.

Zobrazit celou diskusi