Korunovační ulice v Praze 7 zůstane částečně svedena do jednoho jízdního pruhu minimálně na další rok. Testovací období přitom původně mělo skončit tuto neděli 31. března. Prodloužení uvádí opatření obecné povahy na úřední desce magistrátu, podle kterého bude „nová“ úprava platit od 1. dubna do 31. března příštího roku. V praxi to znamená, že stávající provizorní stav v nezměněné podobě na místě zůstane.

„Realizovali jsme interní vyhodnocení na úrovni Prahy 7 a shodli jsme se, že i s ohledem na zvýšenou bezpečnost je toto opatření v pořádku. Budeme usilovat o trvalou úpravu, v rámci které by dopravní řešení zůstalo stejné, pouze by se udělaly patřičné stavební úpravy,“ sdělil pro Blesk.cz radní Prahy 7 pro dopravu Ondřej Mirovský (SZ).

Stížností bylo pár

Dle informací radního bylo částečně s překvapením stížností na zúžení části Korunovační ulice dosud málo. „Věc jsme řešili i s Technickou správou komunikací, podle vyhodnocení se nestalo v dopravě nic dramatického. Když se opatření zavedlo, pár lidí napsalo mail, že je změna naštvala,“ uvedl Ondřej Mirovský, podle kterého se tak bouřlivá reakce stovek nespokojených řidičů nekoná.

Petice místních

Obyvatelé a obchodníci v okolí Korunovační ulice v současnosti realizují petici, která stejně jako radnice Prahy 7 volá po trvalé úpravě, která by zachovala zúžení do jednoho jízdního pruhu.

„Můj hlavní důvod je ten, že jsem na místě před několika lety pomáhala asi osmileté holčičce, kterou tam ve druhém pruhu srazilo auto. V prvním pruhu auto přecházející chodce vidí, auta ve druhém pruhu ale měla chodce v mrtvém bodu, děti nebyly vidět vůbec,“ popsala svou motivaci Kateřina Ebelová z místní kavárny, která je jedním z autorů petice.

Podle názoru místní obchodnice se provoz zúžením Korunovační ulice nezpomalil. „Mým dalším důvodem je, že místem jezdím s kočárkem, se kterým to byl velký problém. Když tu byly dva pruhy, člověk raději šel přes přechod první a táhnul kočárek za sebou, jinak by dítě vystrčil před auta,“ dodala Kateřina Ebelová. Zmiňovaná petice existuje pouze ve fyzické podobě. Pokud ji tak chtějí lidé podpořit, je potřeba navštívit například zdejší kavárnu Farma, kavárnu Alchymista, italskou vinotéku či školku v ulici Na Výšinách. Na nástěnkách dokument mají také obyvatelé zdejších obytných domů.

Korunovační čeká oprava

O trvalou změnu se stejným dopravním řešením již radnice Prahy 7 zažádala. Může se stát, že úpravy se tu budou realizovat dříve než na jaře příštího roku po skončení zkušební období, termín však v tuto chvíli není jasný. Korunovační ulici čeká výhledově oprava povrchu vozovky, radnice by proto ráda zásah realizovala v součinnosti s touto akcí.

„Pokud se úprava stihne letos, budeme rádi, pokud až na jaře příštího roku, nevadí. Termín na opravu Korunovační ještě není, v současnosti tedy ladíme, jak by konečná změna měla vypadat,“ dodal k tématu Ondřej Mirovský.

Fotogalerie
20 fotografií