„O samotné koupi zastupitelé ještě nerozhodovali. Zatím jen schválili rozpočtovou úpravu, v níž je nyní 37 milionů korun vyčleněných na koupi objektu. O samotné koupi objektu by zastupitelé mohli hlasovat v červnu“ řekla mluvčí města Dita Círová.

Krnov zatím budovu vlastní jen z jedné čtvrtiny. Zbývající část dosud patří firmě PRIOR, obchodní domy a.s..

Radnice už v budově vlastní například 70 bytů. Proto radní uvažují o koupi zbývajícího podílu. Vzniknout by tu tak mohly další byty nebo knihovna. Vyplývá to ze studie, kterou si město nechalo vypracovat architekty.

Zbourat a rozdělit

Jednu z plošně největších staveb v centru města architekti navrhli rozdělit částečnou demolicí pěším průchodem na dva menší celky.

Podle návrhu by se část objektu měla proměnit na čtyřpodlažní budovu s knihovnou, jednacím sálem pro potřeby města, kavárnami, byty a technickým zázemím. Druhý celek pak tvoří jednopodlažní obchodní část, která navazuje na stávající objekty s městskými byty.

Budova je v dezolátním stavu

Budova z roku 1983 bude podle představitelů města vyžadovat rozsáhlé investice. Objekt je velmi zastaralý a neměl by zůstat v současné podobě.

Městu například dlouhodobě chybí sál pro zasedání zastupitelstva, který by byl pro místní v lepší docházkové vzdálenosti než hasičská zbrojnice v Kostelci. Sídlo by tu mohla mít i služebna městské policie.

Objekt Prioru s bytovými jednotkami byl vybudován v letech 1980 až 1983 na základě vítězného soutěžního návrhu architektonické soutěže na řešení centra Krnova, která se uskutečnila v roce 1967. Rozkládá se na ploše 5532 metrů čtverečních, je tvořen nádvořím a budovou, která se skládá z obchodní a bytové části.

VIDEO: Časosběrné video z rekonstrukce budov C a D brněnské filozofické fakulty.