Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pokud se ten šikanátor přiblíží, dám mu pěstí.“ Guvernér se ostře pustil do Trumpa

Autor: Darina Jíchová - 
29. března 2019
12:32

Americký prezident Donald Trump a portorický guvernér Ricardo Rosselló jsou na ostří nože. Nerozumí si hlavně v otázce finanční pomoci pro Portoriko, kde stále probíhají rozsáhlé rekonstrukční práce poté, co se zemí v roce 2017 prohnal ničivý hurikán Maria. Rosselló se v exkluzivním rozhovoru pro stanici CNN nechal slyšet, že se od Bílého domu nenechá šikanovat a že je připraven „udeřit zpět“.

Maria na podzim roku 2017 zcela zpustošila Portoriko, lidé byli měsíce bez proudu, zničené byly silniční komunikace a řada Portoričanů byla týdny odříznutá od pomoci. Odhaduje se, že při přírodním neštěstí zemřely více než čtyři tisíce lidí. Ostrovní stát je nezačleněným územím Spojených států a tamní úřady očekávaly pomoc „velkého bratra“.

Trump s Rossellem spolu jednali krátce po tragédii v říjnu 2017. Trump s Rossellem spolu jednali krátce po tragédii v říjnu 2017. | Reuters

Prezident Trump ale s rozhodnutím otálel, finance nakonec poskytl. Záhy se ale ukázalo, že to nestačí. Rosselló a jeho vláda se snaží získat větší pomoc pro své lidi, podle Trumpovy administratury ale prý moc „tlačí na pilu“.

Trump se odmítá sejít s guvernérem

Portorický guvernér vzkázal, že on a jeho lidi se nenechají šikanovat. „Pokud se ten šikanátor přiblíží, dám mu pěstí. Byla by chyba plést si zdvořilost s odvahou,“ řekl Rosselló reportérům CNN. Delegace Portorika zažádala o setkání s prezidentem, ale Trump jejich žádost zamítl.

Peter Navarro, jeden z poradců Bílého domu, Portoričanům podle Rossella vyhrožoval. „Do p*dele, přestaňte s tím. Váš guvernér to všechno pos*al,“ vzkázal Navarro portorické delegaci. Bílý dům popřel, že by Portoričany vyzval, aby přestali s opakovanými žádostmi o schůzku s prezidentem.

Mluvčí Bílého domu Judd Deere dokonce pronesl, že prezident a jeho vláda hodlá spolupracovat s Rossellem na obnově zničeného státu. O možné schůzce mezi Trumpem a Rossellem se ale nezmínil. „Bílý dům guvernérovi sjednal setkání s agenturami na zvládání krizí. Vyrozuměli jsme, že guvernér se do Washingtonu dostaví nejdříve v dubnu, na jeho návštěvu se těšíme, rádi mu pomůžeme domluvit jednání s předními představiteli vlády,“ řekl Deere.

Trump: Nikdo se nepostaral o Portoriko lépe 

Samotný Trump se tento týden nechal slyšet, že se o „Portoriko postaral líp, než kdokoliv před ním“. Tvrzení o tom, že zpustošený ostrov a jeho prosby o pomoc po zásahu hurikánem ignoroval, odmítá. „Donald Trump se o Portoriko postaral lépe, než jakýkoliv člověk kdykoliv předtím. Myslím, že Portoričané tomu rozumí,“ prohlásil prezident.

Starostka portorického hlavního města San Juan Carmen Yulínová Cruzová na Trumpova slova reagovala tím, že jeho výrok je jasnou připomínkou toho, že „není vládyschopný“. „Tváří v tvář s devastující krizí, Trump strhl pozornost na sebe, ne na záchranu lidských životů. Kde se očekával projev jeho soucitu, ukázal jen opovržení a neúctu. Vypadá to, že pravda je pro Trumpa nepřijatelná, tak pokračuje ve své lži, že Portoriku poslal všechnu potřebnou pomoc,“ uvedla starostka.

Napětí mezi USA a Portorikem znásobil fakt, že Trump tento týden před republikánskými senátory zapochyboval o nutnosti posílat do Portorika další pomoc. Jeho neochota je překvapující, neboť Kongres už schválil několika miliardový balíček pro Portoriko. Bílý dům nepopřel prezidentovu nejistotu ohledně další pomoci pro ostrovní stát, zároveň ale zdůraznil, že Trump a jeho vláda jsou odhodláni zajistit kompletní obnovu zničené země.

Guvernér: Má nás za druhořadé občany

Rosselló uvedl, že prezident má k dispozici nepřesné informace o situaci v Portoriku, které mu poskytují jeho poradci. Trump je toho názoru, že Portoričané mrhají penězi, které jim USA poskytly. „Tak to není,“ trvá na svém guvernér. „Jedná s námi jako s druhořadými občany. Uvítal bych příležitost mu osobně vysvětlit situaci, předložit mu všechny informace,“ řekl Rosselló.

Podle vlastních slov zcela chápe, že slovní přestřelka s prezidentem Portoriku nijak nepomůže. „V hádce se navíc prezidentovi skoro nikdo nevyrovná. Chci jen docílit toho, abychom si promluvili,“ uzavřel rozhovor Rosselló. Guvernér momentálně pobývá ve Washingtonu, kam přijel, aby záležitost probral se zákonodárci.

Zobrazit celou diskusi