Sala terrena přístupná ze dvou stran ústí do zahrady zámku. Unikátní manýristická výzdoba stropu byla částečně skrytá pod několika vrstvami omítky. 

„Restaurátoři museli jednak vyčistit a zrestaurovat dochované části výmalby a zatmelit díry a barevně to celé retušovat. Místa, kde byly vidět cihly, jsou pouze přetažená omítkou, nebylo úkolem restaurátorů tato místa domalovávat,“ uvedla kastelánka lysického zámku Martina Rudolfová.

Restaurátoři ani památkový ústav totiž nevědí, co bylo na zničených částech malby. Na těch dochovaných jsou k vidění mořští živočichové, lodě, ale i veduty neznámých měst. „Současně s malbou byla restaurována mozaiková dlažba a výzdoba z umělého mramoru, pocházející z 19. století,“ dodala Rudolfová.

Místo pro svatby

Sala terrena byla poškozená nejen stavebními úpravami, ale i vlhkostí a nedostatkem péče v průběhu let. „Už poslední generace majitelů zámku Dubských prostor neužívala a využívala ho jako skladiště,“ dodala kastelánka.

Práce na záchraně sala terreny trvaly rok a vyšly na víc než čtyři miliony. Návštěvníci zámku si ji mohou prohlédnout v sobotu od 10 do 16 hodin. Právě tento víkend totiž hrady a zámky zahajují novou sezonu. Znovu bude přístupná 13. dubna v rámci Mezinárodního dne památek.

Pak se stane součástí komentovaných prohlídek zámecké zahrady a zahradnictví a také místem pro pořádání svatebních obřadů a koncertů.

Se zahradou začnou příští rok

Další velký projekt v Lysicích připravují na příští rok. „Dokončuje se projektová dokumentace na obnovu zámeckých zahrad a zahradnictví a příští rok bychom měli začít s vlastní realizací," uvedl Petr Šubík, ředitel Územní památkové správy v Kroměříži. Součástí prací by měla být rekonstrukce fíkového skleníku s otvírací střechou, který je raritou lysického zámku.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, později přebudovaný na renesanční zámek, který později prošel barokními úpravami.

VIDEO: Nádhera Velkých Losin.