Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští europoslanci zradili zájmy našich umělců, na dně EU je ukázala analýza Blesku

Autor: Vera Renovica, Jakub Tomek - 
29. března 2019
06:20

„Sláva a třikrát hurá!“ řekl si v úterý český skladatel, na jehož dílech dosud „hrabali" hlavně internetoví giganti. V ten den totiž europarlament přijal směrnici, díky níž za svou práci dostane své peníze. Jenže při pohledu na to, jak hlasovali naši zástupci, by se možná radost mísila se vztekem. Kdo nepochopitelně zradil české zájmy a stranil světovým gigantům, kteří se neprávem obohacují?

Jak Blesk zjistil při hlubší analýze hlasování, tak nejenže z českých 21 europoslanců podpořili klíčovou směrnici o ochraně autorských práv jen dva. Také z mezinárodního srovnání vychází čeští zástupci jako nejméně houževnatí milovníci domácí hudby či filmu.

Pro novou legislativu jich totiž hlasovalo jen necelých deset procent (ano, to jsou ti dva europoslanci), takže jsou na tom po této stránce hůř jen Lucembursko či Kypr, za něž nebyl pro ani jeden člověk. Naopak z francouzských europoslanců jich bylo pro více než 82 procent.

Vydělají Američané

A pro co jako jediní „naši" hlasovali europoslanci Pavel Svoboda (56, KDU-ČSL) a Michaela Šojdrová (55, KDU-ČSL)? Pro změny, díky nimž se možná umělcům bude blýskat na lepší časy. Američtí internetoví giganti jako GoogleFacebook totiž nyní v Unii neplatí skoro žádné daně, ale vydělávají zde velké peníze. A mimo jiné i na tom, že na jejich platformu někdo nahraje dílo chráněné autorským zákonem, což giganti ignorují, zato kasírují každého, kdo si chce na stránku s oblíbenou písničkou umístit reklamu.

Video  Odborník: „Servery na autorské tvorbě vydělávají, ale autorům nic neplatí“  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

Články, co jsou fér

Tomu mají zamezit dva klíčové články známé pod čísly 11 a 13 (v odhlasované verzi směrnice už jsou pod čísly 15 a 17). Ten první se týká hlavně vydavatelů. Podle něj budou muset internetoví hráči zaplatit vydavatelským domům, pokud budou chtít použít jejich obsah.

Ten druhý je důležitý pro umělce. Odpovědnost za porušování autorských práv dle něho ponesou internetové platformy. Budou muset zajistit, že na jejich webech není obsah, který porušuje autorská práva. Zbývají ještě dva roky, během nichž se směrnice bude aplikovat do národních zákonů. A pak snad už bude prostředí, v němž se mísí internet a umění, fér.

Zdechovský: Chci hlasovat znovu. Svoboda: Nezná základní proceduru

Jako u vytržení byl europoslanec Tomáš Zdechovsý (39, KDU-ČSL), který hlasoval proti směrnici. Chtěl ale pozměňovací návrh, který by shodil jeden z článků a legislativu „vykostil". To nevyšlo, protože prý byl zmatek.

„Tam šlo o to, že hlasování bylo zmatečné, protože řídící schůze v dané chvíli přehodila dva body. Já to poslouchám v němčině, takže jsem věděl, o čem hlasuji, ale řada mých kolegů nerozuměla,“ řekl Blesku.

A teď chce hlasování, kde byl neúspěšný o pět hlasů, opakovat, protože se za „zmatené" označilo celkem 13 poslanců. A to včetně Češek Dity Charanzové (43, za ANO) a Martiny Dlabajové (42, ANO). Opáčil mu europoslanec Pavel Svoboda (56, KDU-ČSL), který směrnici podpořil.

„Zmatečné to hlasování opravdu nebylo. A navíc, pokud se po hlasování rozhodnete změnit svůj názor nebo jste zmáčkli špatný knoflík, můžete změnit své vyjádření, ale nemůžete znovu hlasovat. Je smutné, že kolega Zdechovský nezná po pěti letech základní procedury, podle mě to je prázdné gesto,“ řekl Blesku na adresu stranického kolegy.

Piráti na straně gigantů

Pořádali i v Česku různé manifestace a tvrdili, že směrnice omezí svobodu na internetu. O kom je řeč? O českých Pirátech, jejichž název strany koresponduje mimochodem i s pirátstvím internetovým, tedy nelegálním stahováním a sdílením obsahu.

Že jim na tom, aby směrnice neprošla, nebývale záleželo, potvrdilo Blesku mnoho zákulisních zdrojů. A jeden i otevřeně. „Mě konkrétně kontaktoval minulý týden pan poslanec Peksa (poslanec Mikuláš Peksa za Piráty – pozn. red.) a snažil se zjišťovat, jak to se směrnicí je a jak budu hlasovat. Vím, že kontaktovali i další europoslance a snažili se jim rozmluvit, aby pro směrnici hlasovali,“ řekl Blesku europoslanec Svoboda.

Kde autory bránili

členská země EU a počet poslanců pro směrnici v procentech:

Francie 61 z 74: 82,4 %
Dánsko 10 z 13: 76,9 % 
Portugalsko 15 z 21: 71,4 %
Belgie 14 z 21: 66,7 %
Malta 4 z 6: 66,7 %
Španělsko 35 z 54: 64,8 %
Litva 7 z 11: 63,6 %
Lotyšsko 5 z 8: 62,5 %
Finsko 8 z 13: 61,5 %
Slovensko 8 z 13: 61,5 %
Bulharsko 10 z 17: 58,8 %
Chorvatsko 6 z 11: 54,5 %
Itálie 39 z 73: 53,4 %
Maďarsko 10 z 21: 47,6 %
Spojené království 31 z 72: 43,1 %
Německo 37 z 96: 38,5 %
Slovinsko 3 z 8: 37,5 %
Irsko 4 z 11: 36,4 %
Řecko 7 z 21: 33,3 %
Rumunsko 10 z 32: 31,3%
Rakousko 5 z 18: 27,8 %
Nizozemsko 5 z 26: 19,2 %
Estonsko 1 z 6: 16,7 %
Polsko 8 z 51: 15,7 %
Švédsko 3 z 20: 15 %
ČR 2 z 21: 9,5 %
Lucembursko 0 z 6: 0 %
Kypr 0 z 6: 0 %

PMal ( 30. března 2019 09:21 )

Vážně věříte tomu, že co děláte na internetu, je anonymní?

PMal ( 30. března 2019 09:17 )

Ještěže tento článek vyšel v bulváru a ne v seriózních novinách. Evidentně má blesk stejné IT specialisty jako Evropská unie. Zákon nestraní umělcům na úkor nadnárodních gigantů, naopak může umělce poškodit. Pokud se "giganti" rozhodnou neplatit umělecké rovině, stane se prostě to, že je přestanou propagovat. Výsledky hledání (např. na google.cz) budou mnohem "štíhlejší", značně ubyde citací a umělci naopak budou muset více investovat do vlastní propagace. Ta druhá kontroverzní část naopak zvýhodňuje giganty před menšími hráči na trhu a startupy, kdy si tyto nebudou moci dovolit vyrábět automatické filtry a do businessu online úložišť se ani nebudou pouštět. Kromě toho, zatím nikdo nevysvětlil, jak bude vyrábět index všech uměleckých děl, aby bylo možno s něčím porovnat. Dle mého názoru ještě dalších deset let minimálně nemáme prostředky (znalosti) na to, aby takový filtr opravdu fungoval. Takže až budeme chtít něco uploadnout online, je vysoká šance, že * to filtr zablokuje * že (v případě menšího poskytovatele) to bude vyžadovat manuální ověření a bude to trvat týdny * že to bude trvat týdny (než automatický filtr projde index a vyhodnotí, zda soubor porušuje nebo ne autorská práva) Ve výsledku vlastně zákon poškozuje nás konečné uživatele - horší výsledky hledání, horší služby pro online ukládání dat. Takže jedinou otázkou asi je, zda naši poslanci hlasovali s vědomím výše uvedeného nebo prostě jen tak. To zdenek43: Nejde o žádné tajné dohody, prostě dané firmy přesunuli sídlo do daňových rájů. Informace tajné nejsou, stačí se podívat do justice.cz (v případě ČR), orsr.sk (SR) nebo tuším vies.eu (ostatní země EU) a zde je uvedeno sídlo vlastníka.

arne100 ( 29. března 2019 17:34 )

jentakkobliha:Už si u rodičů vyměnil tepláky prochcané je to cítit i zde

marmat ( 29. března 2019 16:03 )

kradlousi: Ty VO:E......TY máš né vymaštěno, ale 100% domaštěno.....SOUSTRAST

PPP150W ( 29. března 2019 12:24 )

A teď byste nám mohl napsat, jak to ten Havel zařídil, když už mu děkujete, chytrolíne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa