Nemocnici Na Františku v centru metropole čeká velká změna. V minulosti nad tímto zdravotnickým zařízením visel jeden velký otazník, protože jednoduše nebylo jasné, co s ním bude. Nemocnici dosud provozovala Praha 1, uvažovalo se však nad tím, že přejde pod správu soukromého majitele. Kauza tehdy vyvolala spor mezi starostou Prahy 7 Janem Čižinským (Praha 7 Sobě) a bývalým starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým (dříve TOP 09).

Dnes došlo k oficiálnímu potvrzení toho, co se v minulých měsících naznačovalo. „Hlavní město Praha převezme Nemocnici Na Františku od Prahy 1. Je to dohoda, která navazuje na rozhodnutí minulé pražské rady a domluvu s městskou částí. Řešíme teď právní aspekty převzetí. Je potřeba například vyřešit to, jakým způsobem budeme provozovat budovy a jak udělat to, abychom do nich mohli investovat jako hlavní město Praha navzdory tomu, že to bude majetek svěřený Praze 1,“ vysvětlila pro mikrofon Blesk.cz pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle radní je teď na řadě legislativní odbor magistrátu, který dostane za úkol vyřešit, jak bude přesně postup vypadat. „Zavázali jsme se, že to chceme mít vyřešeno, odhlasováno a rozhodnuto definitivně do půlky letošního roku. Věřím tomu, že chod nemocnice to může ovlivnit jenom pozitivně, protože z té nejistoty vznikne jistota. My jsme jednoznačně došli k tomu, že nemocnice se musí rozvíjet,“ upřesnila Milena Johnová.

Stravování pro veřejnost?

Pozitivní postoj k avizované změně zaujal také starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Pokud hlavní město Praha řekne, že nemocnici potřebuje, což je logické, protože nemocnice má celopražský význam, my nebudeme ti, kteří by dělali problémy. Pro občany Prahy 1 se nic nezmění, budou zde nadále pacienty jako dříve,“ sdělil Pavel Čižinský.

Ten zároveň nastínil, že výhledově by se Nemocnice Na Františku mohla více otevřít veřejnosti i v jiných aspektech. „Byly i úvahy, že by nemocnice mohla být otevřena lidem z vnějšku z hlediska stravování. Doufáme, že tyto ideje nový provozovatel zváží,“ dodal Pavel Čižinský.

Historický význam

Celý přesun nemocnice pod hlavní město podporuje také magistrátní výbor pro zdravotnictví. Jeho předseda Miloš Růžička (STAN) vyzdvihl také historický význam tohoto areálu, který na území Prahy poskytuje lidem léčbu již od 14. století. Změna i podle něj přinese stabilitu.

„Převzetím správy dáváme jasně najevo, že Praha chce Nemocnici Na Františku podržet, přispět k rozvoji jejích služeb a jejím prostřednictvím dál zkvalitňovat zdravotní péči pro Pražany. Všechny služby, které Nemocnice Na Františku v současnosti zajišťuje, zůstanou zachovány, v budoucnu bychom je naopak chtěli ještě dále rozšířit a rozvinout,“ uvedl Miloš Růžička.

Fotogalerie
10 fotografií