Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Smrt Americe!“ skandovali v rozbombardovaném městě. Válka v Jemenu drtí místní

Autor: Darina Jíchová - 
28. března 2019
21:40

Konflikt v Jemenu trvá už 1463 dní a obyvatelé rozbombardovaného státu toho mají dost. Tento týden si připomněli už čtvrté výročí počátku vojenské intervence proti hútijskému povstání. V roce 2015 ji zahájila koalice vedená Saúdskou Arábií s podporou mnoha západních států včetně Spojených států. Své utrpení a znechucení válkou dali najevo nejen během protestu, při kterém dav skandoval hesla jako „Smrt Americe“. O jejich náladě vypovídají také malby, kterými lidé zaplnili například zdi přístavu Hudajdá, informovala stanice CNN.

Jedna z největší maleb znázorňuje krávu s hlavou saúdského krále Salmána a amerického prezidenta, který ho dojí. Místo mléka ale plní zlatá vědra se symbolem dolaru penězi. Jde o grafickou reprezentaci toho, jak Jemenci chápou roli USA ve válce. Američané jsou největším dodavatel zbraní pro saúdskou koalici. 

Americké tanky, stíhačky, vozy a hlavně bomby používají vojáci Saúdské Arábie i Spojených arabských emirátů. Hútiové věří, že bez pomoci USA by koalice nebyla schopná ohrozit Hudajdu. Jemenci z tohoto důvodu svůj hněv během demonstrace pořádané v úterý 26. března, na kdy připadlo 4. výročí začátku války, zamířili proti USA. K výkřikům „Smrt Americe!“, se připojila i hesla „Smrt Izraeli!“

Kolik krve ještě musíme prolít?“ 

V Jemenu je totiž rozšířená konspirační teorie známá jako sionistické spiknutí, která tvrdí, že židi ovládají vlády západních států. Mezi nástěnnými malbami v Hudajdě je oblíbený i motiv krále Salmána s vypálenou modrou Davidovou hvězdou.

Na protestu v Hudajdě se shromáždily stovky demonstrantů. „Kolik krve ještě musíme prolít, o kolik končetin ještě musíme přijít, abyste ukončili válku?“ ptal se prostřednictvím CNN Ali Chammaš, místní učitel. Obracel se na saúdskou koalici, zpráva o tom, že se Senát USA rozhodl ukončit podporu Saúdů v Jemenské válce ho nijak neoslovila.

„Naši lidé, naše děti vědí, co USA dělají – zabíjí nás, každý den nás zabíjí. Ve škole, v autobuse, v parku, na svatbách, na zahradě, na ulicích. Všichni si to myslí, to, že nás USA zabíjejí,“ řekl reportérům. S jeho názorem se ztotožňuje většina Jemenců.

Křehké dočasné příměří

V Hudajdě trvá dočasné příměří, na které se koalice a Hútiové domluvili loni v prosinci. Jinak by nebylo možné, aby se ve městě konala podobná událost. Klid zbraní je ale křehký, ani jedna z bojujících stran si v noci neodpustí občasnou přestřelku. Hútiové navíc stále omezují přístup humanitárních pracovníků do přístavu, nechtějí tam vpustit ani OSN. Hútiové rovněž odmítají předat kontrolu nad Hudajdou tamní policii.

Hudajdá venkovnímu světu nabízí dvě tváře, na jedné straně se do ulic díky příměří vrátil život. Všude projíždí auta, která kličkují mezi obrannými valy a dalšími zátarasami. Obchody jsou plné jídla a hraček, znovu funkční jsou i telekomunikační sítě, obnoveno bylo i zásobování města. Místní nemocnice Tawrá nabízí ale úplný jiný obrázek.

O strádání Jemeneců vypovídají i nástěnné malby, které plní zdi měst. O strádání Jemeneců vypovídají i nástěnné malby, které plní zdi měst. | Reuters

Nemocnice stojí na kraji města, v oblasti, která ještě před několika měsíci byla bombardována. Zde to vypadá, jako by příměří neexistovalo. Hlavní sestra jednotky inzevní péče Húda Sollimanová uvedla, že dál chodí do práce, i když ji rodina prosila, aby s nimi odešla do bezpečí. Sestry, lékaři a další personál jsou si vědomi, že kvůli tomu, kde se nemocnice nachází, by byla jedním z prvních míst, které by pocítilo útok v případě, že by koalice znovu zaútočila.

Hladomor a desetitisíce umírajících dětí

„Když vidíme lidi, kteří potřebují lékařskou pomoc, pomůžeme jim, a to i kdyby nemocnice byla znovu bombardována. Místo neopustíme, neodešli jsme při bombardování, neodejme ani teď. Pokud lidem nepomůžeme, kdo jiný to udělá?“ vysvětlila stanovisko lékařů a sester. Sollimanová dodala, že všechny s vážnějšími zraněnými, kteří můžou podstoupit převoz, posílají do sedm hodin vzdáleného hlavního města Saná.

Zdravotní sestra ale promluvila i o pacientech v tak kritickém stavu, že by převoz nepřižili. Jedním z nich je desetiletá Ajat. Kvůli extrémní podvýživě je tak zesláblá, že se může stěží pohnout. Má oslabenou imunitu, selhávají jí játra i ledviny. Lékaři navíc potvrdili, že má malárii. Společnost jí dělá mladší dívka, která bojuje s meningitidou. Nemoc už jí zabila bratra. Poslední pacientkou na jejich pokoji je čtrnáctiletá dívka, která v podstatě přežívá jen s pomocí přístrojů.

Do nemocnice se podle lékařů dostala na poslední chvíli, její stav je kvůli podvýživě nesmírně kritický. Teenagerka pochází z velmi chudé rodiny a přišla si jako břímě. Pokusila se proto spáchat sebevraždu. Podle organizace Světový potravinový program je 10 milionů Jemenců na pokraji hladomoru, podle zprávy OSN hlad v zemi zabil přes 85 tisíc dětí a počet zemřelých neustále narůstá, kolik si vyžádal dospělých obětí, není známo.

Taurus70 ( 29. března 2019 10:22 )

A maji pravdu Ti lide!👍👍

hanka666 ( 28. března 2019 23:58 )

Vždyt je to pravda. Amíci dojí skoro celý svět. A kdo se nechce dát, tak ihned sankce.Však oni jednou dokralují. Bohužel u toho zemře ještě spousty lidí.

Zobrazit celou diskusi