Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo Nečesaného si odsedí trest rodiče? Hrozí jim 8 a 12 let, rozhodne se v květnu

Autor: ČTK - 
28. března 2019
12:18

Pražský Vrchní soud ve středu definitivně zprostil obvinění Lukáše Nečesaného v případu pokusu o vraždu kadeřnice. Ve vězení ale nyní paradoxně můžou skončit rodiče očištěného muže, kteří čelí obvinění v korupční kauze. Bývalému řediteli liberecké nemocnice Luďkovi Nečesanému hrozí pět až 12 let, jeho manželce Šárce tři až osm roků. Rozhodne se v květnu, až soud vyslechne poslední svědkyni.

Dokazování v korupční kauze, v níž je mezi třemi obžalovanými i bývalý ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný, skončí u Krajského soudu v Liberci v květnu. Po čtvrtečním líčení zbývá vyslechnout poslední svědkyni, která žije v Dánsku.

Obžaloba viní Nečesaného z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení. Nečesaný obvinění odmítá. V případu jsou obžalovaní i Nečesaného manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor.

Svědkyni z Dánska se liberecký soud snaží neúspěšně sehnat od loňského října, její výslech navrhl státní zástupce Lukáš Otipka. Pokud nebude možné v květnu uspořádat videokonferenci s dánským soudem, od návrhu na její výslech ustoupí. „Aby bylo možné tu věc ukončit,“ řekl ve čtvrtek Otipka.

Obhajoba považuje její výslech za zbytečný. Termíny líčení jsou naplánované na 17., 28. a 30. května. Obhajoba míní, že závěrečné řeči se podaří zvládnout během jednoho dne. Nečesaný, u něhož se očekává nejdelší řeč, ve čtvrtek uvedl, že nebude hovořit déle než dvě hodiny.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010 za to, že čtyřem vybraným firmám umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistit, aby dodávaly výrazně více zboží. Úplatky za to neinkasoval podle obžaloby přímo.

Firmy si ale objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce Lukáš Otipka považuje spolupráci za fiktivní. Nečesaná u soudu odmítla vypovídat, její manžel jakoukoli vinu odmítá.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Šárce Nečesané tři až osm let vězení. Ze zástupců zdravotnických firem je mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení hrozí Macháčkovi rok až šest let vězení. Macháček ale popírá, že by Nečesaného uplácel. U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky.

Obžaloba se domnívá, že nezákonně získal Nečesaný skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů korun z firmy B. Braun Medical a více než dva miliony od malé firmy NT Medica.

U soudu ve čtvrtek vypovídali dva bratři, kteří vlastnili v Praze společnost obchodující s NT Medica. Dostali od ní v roce 2011 osm milionů korun. Dle dokumentů, které státní zástupce četl, šlo pro jejich firmu o nadstandardní příjem.

Jeden z bratrů u soudu uvedl, že se zabývali nákupem a prodejem všeho možného. Za co peníze dostali od NT Medica, dnes nevěděl. „Byl požadavek, zboží se dodalo, tím to pro mě končilo,“ řekl u soudu. Ani jeden z bratrů Nečesaného ani firmu Sarmed neznal.

reiner ( 29. března 2019 10:33 )

Však včera starý v televizi vykřikoval, že budou žádat patřičné odškodnění - jak se při tom šklíbil - hnus. Je ale fakt, že stát díky špatným rozhodnutím soudů neustále někoho odškodnˇuje. Je čas, aby se za své chyby zodpovídali ....

starymlok ( 28. března 2019 22:13 )

oygene nestraš,dej si radši 200 kliků jako každý,kdo něco trénuje, ***e

vemenozmojistary ( 28. března 2019 18:54 )

Nechutná rodina trpaslíků 😝😝😝😝😝😂😂😋😋😋😋

prasatkopepicek ( 28. března 2019 18:33 )

A je v te rodine nekdo, kdo nema problem se zakonem? V ceme jede babicka? Prodava kokain nebo aspon bere papuce na chodbach?

novakalex ( 28. března 2019 17:57 )

A jak si vysvětlujete, že tento stav není v zemích tradičního kapitalismu. Jen tam, kde zažili dobrodiní socialismu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání