Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Tři muži v automobilu míří do Kopřivnice v novém příběhu Miroslava Macka

Miroslav Macek (74) po Saturninovi přichází s novým příběhem trojice kamarádů od Jeroma Klapky Jeroma (†68) v titulu Tři muži v automobilu.
Miroslav Macek (74) po Saturninovi přichází s novým příběhem trojice kamarádů od Jeroma Klapky Jeroma (†68) v titulu Tři muži v automobilu.  (Autor: Albatros, Jakub Poláček)
Autor: Ivan D. Hladík - 
28. března 2019
17:05

Když se bývalý politik rozhodne psát knihy, může to dopadnout všelijak. Miroslav Macek (74) to ale umí. Po Saturninovi přichází s novým příběhem trojice kamarádů od Jeroma Klapky Jeroma (†68) v titulu Tři muži v automobilu.

Jakmile před dvěma lety sáhl bývalý politik Miroslav Macek (74) po Saturninovi a humoristickému románu Zdeňka Jirotky (†92) sepsal pokračování, mnozí to považovali za drzost a ťukali si na čelo. Jenže ouha – kniha se povedla a zdá se, že anglicky suchý humor Mackovi svědčí. I jeho nejnovější kus navazuje na slavné příběhy jiného autora. Tentokrát se rozhodl navázat na Jeroma Klapku Jeroma (†68), anglického spisovatele a redaktora. Ke knihám Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) a Tři muži na toulkách tak nyní přibyli Tři muži v automobilu.

Nerozluční přátelé Jiří, Harris, Jerome a jejich psí společník Montmorency vyrážejí na další společnou dovolenou. Po zážitcích na lodi a bicyklu se vydávají do Hamburku, Berlína, Prahy, Chocně a Kopřivnice. Svou cestou plnou dobrodružství i přátelského špičkování vzdávají hold anglickému humoru, nádherné době přelomu 19. a 20. století, kdy se zdálo být všechno možné, i průkopníkům automobilismu. A to obzvláště těm kopřivnickým.

Miroslav Macek (74) po Saturninovi přichází s novým příběhem trojice kamarádů od Jeroma Klapky Jeroma (†68) v titulu Tři muži v automobilu. Miroslav Macek (74) po Saturninovi přichází s novým příběhem trojice kamarádů od Jeroma Klapky Jeroma (†68) v titulu Tři muži v automobilu. | Albatros, Jakub Poláček

Miroslav Macek ke knize dodává: „Trvalo téměř rok, než jsem náhodně narazil na zajímavou ranou historii prvních Benzových automobilů a pojal nápad vyslat Jeroma, Jiřího a Harrise na cestu do Kopřivnice – Nesseldorfu a namísto anglických reálií popsat tehdejší prostředí německé, české a moravské.“ Byl to dobrý nápad, Macek se tak vyhnul kostrbatému kopírování, kterým by zavánělo zasazení postav do Jeromova prostředí. Naopak nyní má čtenář možnost plynule navázat na příjemný humor, čtivost a jistou dávku rozpustilosti, jakou nepostrádá žádná mužská společnost.

Už Jeromův originál není čtením pro každého, má osobité kouzlo a formu, která předkládá celek v jakýchsi vlnovkách. Tak je tomu i u Macka, střídá tempo vyprávění, chvíli špičkuje, jindy zvolní. Jeho verze ale originálu ostudu rozhodně nedělá, a byť jsem původně nechtěl ani náznakem politizovat, je třeba říct – chvála za to, že Macek přestal fackovat politické protivníky a chopil se pera (nebo klávesnice). Psaní mu prostě jde.


Miroslav Macek

Tři muži v automobilu

nakladatelství XYZ, 2019

168 stran

Hodnocení: 75 %

Zobrazit celou diskusi