Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cesta do pravěku se v nových barvách po 64 letech vrací do kin okouzlit nové generace

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. března 2019
08:00

Je posledním kouskem projektu Čistíme svět fantazie, díky kterému prošla digitálním restaurováním. Dodnes okouzlující dobrodružství čtyř kluků se po renovaci představí divákům ve své premiérové podobě na konci dubna.

Psal se rok 1955, na obrazovkách Čechoslováci sledovali první přímý televizní přenos tehdejšího Československa, hokejové utkání ČSSR proti švédskému týmu IF Leksand, vzniklo nejmladší české město Havířov. A také film, který dávno před superdigitálními kouzly fascinoval diváky – postupně dokonce ve více než 70 zemích světa. V kinech měla v létě, 5. srpna, premiéru Cesta do pravěku režiséra Karla Zemana (†78). Fascinující zážitek, který inspiroval i otce E.T. mimozemšťana, režiséra Stevena Spielberga (72), aby o desítky let později natočil Jurský park (1993).

Karel Zeman, scenárista a režisér, při své práci na Cestě do pravěku. Karel Zeman, scenárista a režisér, při své práci na Cestě do pravěku. | Bontonfilm

Na popis nevídané fantazie tvůrce celého nápadu Karla Zemana bychom potřebovali velké množství článků. Byl to neskutečně kreativní umělec, jehož sny překonávaly hranice i možnosti, jež tehdy filmaři měli. Cesta čtyř kluků do dávné historie světa má nyní za sebou proces digitálního restaurování v rámci projektu Čistíme svět fantazie, jenž vznikl v roce 2014. „Vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Zeman ve filmu použil, řadím Cestu do pravěku k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali,“ prozradil Ivo Marák, odborník na digitální restaurování filmů a technologický ředitel studia UPP, které se dlouhodobě podílí na trikových scénách řady hollywoodských velkofilmů.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Cesta do pravěku se v nových barvách po 64 letech vrací do kin 25. dubna 2019, aby uchvátila nové generace.  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Díky renovaci dostala Cesta do pravěku takovou podobu, jakou měla při své premiéře v roce 1955, v nových barvách ji po mnoha letech uvidí současní diváci na velkém plátně 25. dubna, slavnostní představení nové verze proběhne už 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvede i britský režisér a animátor John Stevenson (61), režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda (2008).

Celovečerní kombinovaný film tak mohou obdivovat malí i velcí dobrodruzi, kteří mohou po nálezu pravěké zkameněliny doprovodit čtyři zvídavé kluky na výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplout dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, zažít nejrůznější, mnohdy i nebezpečné okamžiky.

Cesta do pravěku

Dobrodružný / Fantasy / Rodinný / Sci-Fi

Premiéra: 5. 8. 1955

Československo, 1955, 93 min

Režie: Karel Zeman

Scénář: Karel Zeman, J.A. Novotný

Kamera: Václav Pazderník, Antonín Horák

Hudba: Emil František Burian

Hrají: Petr Herrmann, Vladimír Bejval, Josef Lukáš, Zdeněk Husták a další

monsegur ( 28. března 2019 08:25 )

Do pravěku se vracíme už v reálu, na to nemuseli kolorovat film. Zakázali žárovky, zakazují igelitky, zakazují plastové podtácky....

Zobrazit celou diskusi