„Nechci ani domyslet, co by se stalo, kdybychom nebyli právě u lékaře. Přítelkyně má nemocnou nohu. Kamion nám vjel do domu v místě, kde jsme měli sedačku a stolek. Běžně tam sedí naše malé dcery. Obojí je nyní pod hromadou sutin,“ ukazuje Jiří Zouhar (39) následky nehody.

Opodál našel s družkou Barborou (38) rozbitý notebook. Holčičky na něm běžně sledovaly pohádky. Oba si uvědomují, jak blízko smrti všichni byli. Řidič kamionu policii řekl, že ho zaskočil mikrospánek...

Kamiony jezdí kolem domu rychle

„Otázkou je, jestli nejel moc rychle. Kamiony se tady častokrát ženou i sedmdesátkou. Měla by tu být třicítka,“ myslí si Zouhar. Rodina nyní našla dočasné ubytování v nedalekém penzionu. Nad osudem rodiny bez střechy nad hlavou se ustrnul sám jeho majitel.

O situaci rodiny se intenzivně zajímá městský úřad v Blansku. „Stavební úřad svolá k prohlídce domu kontrolní den, aby ve spolupráci se statikem rozhodl, co se s budovou stane,“ sdělil mluvčí blanenské radnice Ondřej Požár.

Mají omezený příjem

Jsme nyní ve velké nejistotě. Vůbec nevíme, co s námi bude. Obáváme se nejhoršího, tedy demolice,“ upozornil Zouhar, který rodinu živí z dělnického platu. Družka pracovala dříve v nemocnici, nyní pečuje o nemocnou maminku. Škody na domě se budou patrně hradit z povinného ručení řidiče kamionu.

Řidič kamionu (26) naboural rodinný dům v Lažánkách (okrajová část Blanska) v úterý v 11 hodin. Lehce se při tom zranil. Dům se stal ale neobyvatelný.

Fotogalerie
21 fotografií