Rys ostrovid, jeleni nebo mývalové mají v zookoutku nové sousedy. Březí muflonka připravila všem jeho obyvatelům i chovatelům pořádné překvapení – místo jednoho miminka porodila v úterý hned dvě! Mufloní dvojčátka jsou přitom vzácná, v chuchelském zookoutku se narodila vůbec poprvé. „Je to malý páreček – holka a kluk – a oběma se jim daří dobře. Zatím se ještě trochu ostýchají a s maminkou se schovávají za seníkem. Všechno je pro ně nové, jen co se trochu otrkají, určitě se návštěvníkům ukážou i zblízka,“ uvedli ve středu pracovníci Lesů hlavního města Prahy na facebooku s výzvou, aby jim lidé posílali návrhy na jména pro čerstvá mufloňátka do komentářů.  Mufloní samičky bývají v říji v období října a listopadu, březí jsou pět měsíců a zpravidla pak porodí jediné jehně, jež váží zhruba 2 kilogramy.

Muflon je nejmenší druh divoké ovce a pochází ze Středomoří. Do Česka se dostal až v polovině devatenáctého století, kdy byli první mufloni vpuštění do obory v Hluboké nad Vltavou. V současnosti se nacházejí na celém území ČR. V Praze na ně můžete narazit kupříkladu u Thomayerovy nemocnice v Krči, kde žije celé stádo. Pro návštěvníky jsou doslova senzací a pacienti je chodí pozorovat i krmit.

Video
Video se připravuje ...

V zookoutku mají dvojitou radost. V pondělí se zde narodila dvě mufloní mláďata. Lesy hl. m. Prahy

V zookoutku Malá Chuchle, kam se narodil i kluk s holčičkou, se často nachází mufloni právě z Thomayerovy nemocnice: někdy totiž dojde ke srážce vozidla s muflonem a zvíře pak musí zůstat v péči lidí, dokud se nezotaví. Kromě muflonů se v zookoutku nachází dalších přibližně 30 druhů zvířat. Areál je zdarma přístupný veřejnosti každý všední den.

Fotogalerie
6 fotografií