7 projevů toho, že vás matka emocionálně zneužívá: Jak vám tím ubližuje?

7 projevů toho, že vás matka emocionálně zneužívá: Jak vám tím ubližuje?
Někteří rodiče se chovají ke svým dospělým dětem manipulativně
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
10. března  2020 
 06:00

Matky by měly být milující a měly by svým dětem pomáhat, aby se z nich stali sebevědomí lidé. Měly by jim dávat vnitřní sílu, kterou budou jednou potřebovat. Pro spoustu lidí je slovo máma skutečně synonymem lásky, stability a starostlivosti.

Ne všichni to ale mohou říct. Někteří mají matky, které jsou urážlivé, všechno si moc berou a chovají se defenzivně. Emocionálně své děti zneužívají, nejsou příjemné a ubližují. Pokud některá z následujících vlastností sedí na tu vaši matku, pak si to nenechte líbit! A zejména tehdy, když už jste dospělí a spoustu věcí vidíte konečně jasně

1. Láska ano, ale...

Jeden z nejběžnějších ukazatelů emocionálního zneužívání, které můžeme vidět. Láska k dětem by neměla být podmíněná něčím. Mateřská láska má být bezpodmínečná, protože každé dítě potřebuje od své mámy hlavně lásku a pochopení. A to i tehdy, když nedělá přesně to, co po něm matka chce. A to i tehdy, když vám je třeba třicet. Tento druh chování vás může velmi výrazně poznamenat do budoucna. Jestli máte mámu, která vás miluje jen tehdy, když uděláte na chlup přesně to, co od vás žádá, je to mizerná matka a vy byste jí to měli dát najevo!

2. Když se matky stále bojíte

Každý má tendenci se někdy znelíbit svým rodičům, ale neměli byste mít obavu z toho, co bude následovat. Ve vztahu, v němž vás matka emocionálně zneužívá, pociťujete teror a jste vyděšení z toho, že bude máma nadávat, křičet a říkat vám, že jste naprosto bezcenní a k ničemu, není něco v pořádku.

Bojíte se, že vás máma bude veřejně ponižovat a reagovat přehnaně při sebemenší provokaci? Pokud se bojíte jí to říct, pak je jasné, že vás matka emocionálně zneužívá. Dejte jí to najevo! V osmnácti nebo ve dvaceti, hlavně si to nenechte líbit, natož ve třiceti nebo čtyřiceti.

3. Verbální zenužívání vadí a hodně! 

Emoční zneužívání se ve většině případů projevuje verbálně. Pokud na vás neustále vaše matka křičí, dělá si z vás legraci nebo znevažuje všechno, co uděláte či řeknete, ano, je to emocionální zneužívání! Takhle rodiče nesmějí se svými dětmi zacházet. A to ani tehdy, když jste dosáhli dospělosti. Není to v pořádku. A pokud vám vaše matka vysvětluje, že je „jen upřímná" a vy jste ji naštvali, neomlouvá ji to! Jestli jí dovolíte, aby se k vám takhle chovala, budete mít velké problémy – pokud už je nemáte.

4. Milují vaši bezmoc

Emocionálně labilní matky, které své potomky zneužívají, jsou rády, když se potomci cítí bezmocně. Rády ovládají ostatní a vládnou obvykle železnou pěstí. Aby udržely moc, kterou mají nad ostatními, a aby se cítily velké, dělají všechno, co je v jejich silách, aby ostatní zdeptaly. Pokud je vaše matka tento typ, pak to budete vědět, protože se pokaždé cítíte nejistě a bezmocně, když nedostanete její souhlas s nějakou svou aktivitou. I to je způsob zneužití! Změňte to, už máte vousy, tak přece nepotřebujete její souhlas ke všemu, co děláte.

5. Časovaná bomba

Pokud vás matka emocionálně zneužívá, budete se zřejmě aktivně vyhýbat tomu, abyste cokoli řekli – mohli byste tak vyvolat matčin vztek... Máte pocit, že je vaše matka tikající časovaná bomba, a raději mlčíte? Pak jste pravděpodobně citově zneužíváni!

6. Ty, jen ty za to můžeš! 

Říká často vaše matka, že je to všechno vaše chyba a že se chová právě tak, jak se chová, jen kvůli tomu, že za to můžete vy? Je to vždy vaše chyba a nikdy ne její? Pak je vaše matka urážlivá a emocionálně labilní bytost. Rodiče, kteří mají se svými dětmi zdravý vztah, nikdy nedávají svým potomkům za vinu své vlastní reakce či duševní stavy. Vaším úkolem není to, aby byla matka šťastná.

7. Jen a jen kritika

Možná to znáte taky: vždycky je jeden rodič víc kritický než ten druhý. Ovšem pokud je vaše matka neustále nespokojená, a to i tehdy, když máte úspěchy, je to emocionální zneužívání. Pokud vás matka nikdy nepochválí, přestože si pochvalu zasloužíte, není v pořádku. Mámy nemají jen kritizovat a být nespokojené. A pokud to vaše matka dělá pořád a ničím se jí nezavděčíte, řekněte jí to a utněte to. Vaše psychické zdraví a sebedůvěra jsou důležité!

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku