Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlík z Iráku útočil na vlaky v Německu. Policie ho našla ve Vídni

Rakouská policie zatkla Iráčana podezřelého z teroristických útoků v Německu, (ilustrační foto).
Rakouská policie zatkla Iráčana podezřelého z teroristických útoků v Německu, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
27. března 2019
11:15
Autor: ČTK - 
27. března 2019
10:56

Rakouská policie zadržela ve Vídni Iráčana, kterého podezřívá ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Informovala o tom dnes agentura APA. Podle státního zastupitelství nepřišel nikdo o život jen díky technické závadě.

Dvaačtyřicetiletý Iráčan, kterého policisté zadrželi již v pondělí, je podezřelý, že se loni v říjnu podílel na natažení ocelového lana přes koleje, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky z Mnichova do Norimberku.

Iráčana usvědčil dopis

V druhém případu z loňského prosince chtěl podle rakouské prokuratury docílit vykolejení vlaku tím, že položil na koleje betonové bloky. V blízkosti místa činu se tehdy našel text v arabštině a vlajka teroristické organizace Islámský stát.

Podle listu Kurier policii na stopu Iráčana přivedl právě dopis nalezený na místě činu. Jeho autora vypátrali údajně pomocí použité tiskárny.

Výzýval k pomstě za Christchurch

Iráčan, který bydlel ve vídeňské čtvrti Simmering, má podle Kurieru přiznaný status uprchlíka, studoval na vídeňské technické univerzitě a má pět dětí. V minulých dnech vyzýval podle listu k pomstě za teroristický útok na mešity v novozélandském městě Christchurch, při kterém 28letý Autralan zabil 50 lidí.

List Kurier rovněž uvedl, že zadržení Iráčana souvisí s páteční policejní razií v okolí Frankfurtu nad Mohanem, při které bylo zadrženo 11 lidí podezřelých z terorismu. Německé státní zastupitelství tehdy uvedlo, že skupina mužů ve věku 20 až 42 let je podezřelá z plánování teroristického útoku, který chtěli spáchat pomocí automobilu a střelných zbraní a zabít při něm co nejvíce „nevěřících“.