Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Portugalsko bojuje s požáry: Způsobilo je extrémní vedro

Autor: ČTK - 
26. března 2019
23:08

S několika ohnisky požárů v severním Portugalsku dnes bojovaly stovky hasičů. Jejich úsilí komplikoval silný vítr a nebývale vysoké teploty. Nynější počasí podle agentury Reuters připomíná tragický rok 2017, kdy v důsledku obrovského požáru zahynulo přes 60 lidí.

Po delším období sucha a vysokých teplot, které v pondělí dosahovaly na tuto roční dobu neobvyklých 28 stupňů Celsia, bylo vysoké riziko požárů vyhlášeno již před týdnem. Povětrnostní podmínky se podobají těm, které způsobily ničivý požár v Pedrógao Grande, který v červnu 2017 zabil 64 lidí a 250 jich zranil. Jednalo se o největší přírodní katastrofu v moderních dějinách Portugalska.

Obvykle bývají portugalští hasiči ve stavu zvýšené bdělosti před požáry až od května, již dnes večer se však po celé zemi objevilo osm ohnisek požárů, většina z nich na severu. Největší z nich byl poblíž obce Oliveira de Azeméis, kde se na jeho likvidaci podílelo na 450 hasičů.

„Musíme řešit velmi vážný problém, protože oheň se kvůli silnému větru rozšířil,“ řekl ředitel místní civilní ochrany Joaquim Ferreira. Podle jeho slov se požár „velmi šíří a sílí“. Hasiči se ho budou snažit dostat pod kontrolu i během noci, zřejmě jim v tom ale zabrání silný vítr.

V obci Esposende severně od města Porto musely úřady kvůli jinému požáru a hustému dýmu evakuovat dvě školy. Ze stejného důvodu byly uzavřeny i dvě silnice. Řádění živlu, jemuž zde čelí 75 hasičů, se dosud nepodařilo zastavit.

Zobrazit celou diskusi