Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel poradce čtyř prezidentů. Čechoameričan Malek (†82) pomáhal i zaplavené Praze

Autor: ula - 
26. března 2019
21:25

Jeden z nejvlivnějších Američanů českého původu Fred Malek (†82) v neděli zemřel. Uvedl to v úterý portál Lidovky.cz. Malek působil jako poradce čtyř amerických prezidentů a celý život se snažil o posilování česko-amerických vztahů. O Malekovi se mluvilo jako o Madeleine Albrightové mezi Republikány, zároveň byl úspěšný podnikatel a filantrop.

Malek vyrůstal na předměstí Chicaga v české komunitě a celý svůj život zasvětil zlepšování česko-amerických vztahů, zejména těch obchodních a kulturních.

 „Fred Malek byla významná washingtonská postava, velmi vlivný republikánský aktivista, sponzor a filantrop v několika republikánských administrativách. Byl také členem správní rady amerického Aspen Institute, v této funkci napomohl ke vzniku pražského Aspen Institute Central Europe. Byl to velmi zábavný a milý člověk,“ řekl pro Lidovky.cz Michael Žantovský, bývalý velvyslanec a ředitel Knihovny Václava Havla.

Radil prezidentům a pomáhal při záplavách

Malek pracoval u prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda. Spolupracoval také s prezidentem Ronaldem Reaganem a Georgem Bushem starším, u kterého působil jako nejvyšší poradce v jeho volební kampani. Na post však musel rezignovat kvůli kauze z doby u Nixona, kdy Malek čelil obvinění z antisemitismu. V roce 2008 byl finančním manažerem prezidentské kampaně republikánského kandidáta Johna McCaina.

V roce 2013 pomáhal při rozsáhlých záplavách v Praze a založil finanční sbírku na pomník prezidenta Woodrowa Wilsona.

„Více než půl století přispíval Fred Malek k tomu, aby se Amerika stala majákem na poli demokracie. Byl mužem, který jednal na základě svého svědomí, jednal za své bližní a znovu a znovu obhajoval hodnoty našich Otců zakladatelů,“ citují Lidovky.cz prohlášení Norma Colemana, předsedy organizace American Action Network, jíž byl Malek členem. 

Zobrazit celou diskusi