Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odsunou proplácení nemocenské od 1. dne? ANO chce garanci „hlavou Maláčové“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. března 2019
16:25

Jako by střetů ve vládní koalici nebylo málo. Dusno mezi ČSSD a ANO je nyní i kvůli karenční době a především zavedení e-neschopenky. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) slibuje, že obojí bude 1. ledna 2020 připravené. Jaroslav Faltýnek (ANO) chce garance „hlavou paní ministryně garantované“. Sociální demokracie však varuje, že problém e-neschopenek nemůže být důvodem, aby bylo odloženo proplácení nemocenského od prvního dne.  

V době, kdy koalice ANO a ČSSD hledá složitě shodu ohledně navýšení rodičovského příspěvku, dochází k dalšímu střetu v sociální oblasti. Dojde na odsun zavedení proplácení nemocenské od prvního dne marodění kvůli e-neschopenkám

Premiér Andrej Babiš v pondělí připustil: „Je teď určitý problém v rámci koalice.“ A to kvůli tomu, že by se 1. 1. 2020 měla jak zrušit karenční doba, tak zavést systém e-neschopenek. Jednou z variant nyní je, že by e-neschopenky přišly až půl roku poté. Toho se chopili zaměstnavatelé a žádají rovnou i odklad karenční doby. Podporuje je v tom ODS, která proti zrušení karenční doby vystupuje od začátku. Jenže ČSSD nyní varuje, že odsunutí karenční doby kvůli e-neschopenkám by znamenalo porušení koaliční smlouvy s ANO.

Onderka: ANO přináší systém chaosu

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka kritizoval na úterní tiskovce ve Sněmovně „systém chaosu, který bohužel hnutí ANO v dnešní době zavádí do politiky“. Podle něj si hnutí ANO „hraje“ se zásadními věcmi.

„ČSSD bude trvat, aby koalice jednoznačně podpořila zákon, který mluví o zrušení karenční doby, a ČSSD je připravena od 1. 1. 2020 zavést e-neschopenky. Pokud pan premiér Andrej Babiš chce nějaký meziprodukt, tak by bylo dobré, aby si jej vyjednal, protože podnikatelé říkají tomuto produktu ano, ale lékaři říkají ne a v tom si pan premiér bude muset udělat jasno,“ podotkl.

Onderka připomněl, že někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (za ANO) chtěla e-neschopenky zavést až od 1. ledna 2022. Současná ministryně Jana Maláčová (ČSSD) tento termín zkrátila k 1. lednu 2020, což podle Onderky samo o sobě svědčí o tom, že ČSSD i „nepsané dohody, které jsme měli při vyjednávání této vlády, dodržuje“.

Posunutí zrušení proplácení nemocenské od prvního dne nemoci by Onderka vnímal jako porušení koaliční smlouvy. Označuje to za „zásadně nepřijatelné“. „Já si nedokážu představit, že by hnutí ANO v tomto případě porušilo koaliční smlouvu, byl to jeden z prvků, kvůli kterému šla sociální demokracie do vlády,“ upozorňoval Onderka.

A s ohledem na další spory s ANO týkajícími se rodičovského příspěvku 1. místopředseda ČSSD dodal: „Hra na to, jestli máme dostatek finančních prostředků, je pro sociální demokracii také nepřijatelná.“

Faltýnek: Chceme garanci přímo od ministryně

Na tiskovce ANO vystoupili šéf Babišových poslanců Jaroslav Faltýnek, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a šéfka sněmovního sociálního výboru Radka Maxová (ANO). Schillerová ohledně e-neschopenky uvedla, že zaměstnavatelé i Hospodářská komora „velice nelibě“ nesou fakt, že e-neschopenka nebude v elektronické formě spuštěna již od 1. 7. 2019. 

„Bylo prezentováno ministerstvem práce a sociálních věcí, že od 1. 7. 2019 bude v provozu e-neschopenka. Je pravda, že se hovořilo o jakési přechodné fázi,“ podotkla Schillerová.

Na klubu ANO podle ministryně financí velice hlasitě zaznívalo, že musí existovat garance, že plný provoz e-neschopenky bude od 1. ledna 2020. O garancích mluvil i Faltýnek.

„Před námi je 14 dní interní debaty v rámci koalice. Budeme chtít určité garance a jasný harmonogram, že e-neschopenka začne naplno fungovat od 1. 1. 2020,“ podotkl Faltýnek, který chce mít „tuto garanci hlavou paní ministryně garantovanou“. „My věříme paní ministryni, že to opravdu bude zajištěno tak, aby nevznikl kolaps českého zdravotnictví,“ dodal Faltýnek.

Vládu to nepoloží, slíbila Schillerová

„Vy jste asi chtěl slyšet, zda hnutí ANO by to stálo za to, aby položilo vládu. Tak nestálo,“ podotkla Schillerová při dotazech novinářů.

Do Maláčové však šilo ANO dál. „Díky liknavosti paní ministryně Maláčové nám sněmovní tisk, který se týká přímo e-neschopenky, ležel ve Sněmovně 2,5 měsíce (...) Tímto jsme tedy bohužel v jakémsi časovém presu. Musím říct, že jsem velmi nespokojena a rozladěna z toho, jak paní ministryně mluví na koalici a jak mluví před médii,“ rýpla si poslankyně Maxová. A dodala: „Sociální demokracie by si měla uvědomit, co chce.“

„Celá ta záležitost kolem e-neschopenky je nešťastná,“ podotkla dnes Maláčová a dodala: „E-neschopenka nesmí být záminkou pro odsunutí karenční doby.“

petr12 ( 27. března 2019 14:24 )

Babiš vykopni tu namyšlenou milku Maláčovou udělá ze státu jednu velkou exekuci!!

marmat ( 26. března 2019 21:02 )

Fotka je naprosto výmluvná !!! "Šéfe, dostanu za TO VŠECHNO padáka ???"

marmat ( 26. března 2019 20:58 )

Lidi nejsou tupí...i když jede Maláčová "sólovou populistickou lajnu" přičtou její minely pouze ČSSD ....že zakouřila už teď celé vládě je jako "fotbalový kanonýr". který nikdy NEPŘIHRAJE Ale to padá tentokrát jasně na ne/volitelnost ČSSD

marmat ( 26. března 2019 20:53 )

Super frajer premiér...nadějná a zbrklá Maláčová...S jejím drtivým sólem je to malér....Škoda její splašenosti a ega - měla na TO naskočit za Hamáčka.. .

marmat ( 26. března 2019 20:47 )

marvic: NÉ, jen vy jste projel a ještě strašně rychle pouze titulky !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa