Chcete držet hladovku? Tuk neshodíte! Říká výživový poradce Petr Havlíček

Chcete držet hladovku? Tuk neshodíte! Říká výživový poradce Petr Havlíček
28. března  2019 
 06:00

Spousta lidí se naivně domnívá, že to, co shodí při hladovce během prvních dnů, zhruba tři až čtyři kilogramy, je tuk. Dokonce ani po další dny žádné zásadní úbytky z tukové tkáně neprobíhají. Navíc hladovku byste měli absolvovat pod dozorem lékaře.

Možná jste slyšeli, že hladovka tříbí mysl a že se díky ní budete cítit mnohem lépe. Není to pravda. Zdravému člověku pravděpodobně tři dny bez jídla nijak neublíží, nebudete se však cítit dobře, nebude s vámi řeč, budete hladoví, podráždění a unavení. Navíc vám bude kolísat hladina krevního cukru, nebudete mít náladu na sex a budete mít chuť sníst téměř cokoliv, co se vám dostane pod ruku.

Chcete vědět, proč hladovkou nezhubnete? Prozradí vám to výživový poradce Petr Havlíček a Roman Vaněk ve videu:

 

Pokud máte pocit, že hladověním docílíte své vysněné váhy, jste na omylu. Váha vám sice opravdu klesne, nejedná se však o tuk, ale glykogen (energetická zásoba ve svalech a játrech), vodu a obsah střev. K tomu navíc ztratíte také část bílkovin. Organismus se totiž snaží cukr vyrábět a jedním ze zdrojů jsou aminokyseliny, neboli stavební látky bílkovin. To jsou právě ta tři čtyři kila, která se vám podaří shodit, ale tuk to bohužel není.

Jestliže se rozhodnete hladovku držet dlouhodobě, třeba týden, tuk sice začnete postupně shazovat, ale dlouhodobým hladověním bez lékařského dozoru hazardujete se svým zdravím. Při hladovce by měl lékař kontrolovat vaše krevní rozbory, aby zjistil, zda je vše v pořádku.

Pokud se přece jen rozhodnete hladovku držet, dopředu počítejte s tím, že jakmile najedete na běžnou stravu, přijde jojo efekt, který vám shozená kila přihraje zase zpátky. Organismus se totiž dostal do krizové situace a tím, že jste nejedli, se začal bránit a bude se snažit si zásoby vytvořit znova, a ještě o něco větší, aby byl připravený, až se rozhodnete hladovku držet znovu. 

Pokud chcete doopravdy trvale a hlavně zdravě zhubnout, jezte pravidelně, vyhýbejte se sladkostem a kalorickým jídlům a zařaďte do svého programu pohyb.


Autor: red, mall.tv

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji