Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polčák v boji o autorské právo zmínil zisky Googlu a Facebooku. Piráty peskoval

Autor: Pavel Štrunc, Info.cz - 
26. března 2019
07:00

Evropský parlament v úterý v poledne rozhodne o osudu reformy autorského práva. Jednání o legislativě, která má zlepšit postavení novinářů, hudebníků a filmařů vůči Googlu či Facebooku provází od začátku vyostřená atmosféra. Mezi europoslance, kteří chtějí zregulovat sílu technologických gigantů, patří i Stanislav Polčák z hnutí Starostové a nezávislí.

„Google měl jen za první čtvrtletí loňského roku zisk deset miliard dolarů (227 miliard korun, pozn. red.), Facebook pět miliard. Mají gigantické zisky, ale přitom nevytváří žádný chráněný obsah. Jen umožňují jeho sdílení,“ tvrdí Polčák v rozhovoru s Pavlem Štruncem. Odmítá, že by novinky vedly k cenzuře internetu, jak tvrdí především Piráti.

„To, co říkají Piráti, je s prominutím hloupost. Nic takového se neděje. Je zkrátka přiměřené sledovat to, že se Google a Facebook podělí o část zisku s těmi, kdo ten obsah tvoří,“ doplňuje Polčák s tím, že nejde o nic neobvyklého. Třeba v Americe prý podobná legislativa funguje už od roku 2000. „Pokud se autoři nedohodnou o šíření díla, musí (Facebook či Google) tento chráněný obsah smazat,“ vysvětluje Polčák.

Podívejte se na celý rozhovor a čtěte další zprávy na webu Info.cz:

ivoadler ( 26. března 2019 10:32 )

Hele, Polčáku, neměl bys raději nadávat na komunisty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa