Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Babiš dostal špinavé pleny. Maláčovou musí kvůli „rodičáku“ milovat

Autor: Petr Holec - 
26. března 2019
06:15

Ani týden nepřežilo vládou schválené zvýšení rodičovského příspěvku, které ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) původně označila za vítězství. Vládu ANO a ČSSD stihla zloba matek, jimž by rodičovská zůstala stejná, protože vládní návrh dával víc peněz jen dětem narozeným od roku 2020. Rodičovskou teď musí milovat zvlášť premiér a šéf ANO, jemuž matky přinesly do úřadu vlády špinavé pleny. Trumfly tak i někdejší čuníky naštvaných zemědělců.

Nebo spíš Babiš musí milovat Maláčovou, jež to vlastně celé způsobila. Vláda sice má zvýšení rodičovské pro všechny děti i v programovém prohlášení, jenže ministryně práce a sociálních věcí ČSSD najednou přišla i se zálohovaným výživným, které ANO nechtělo.

Lídři obou stran si proto na poslední koaliční radě dopřáli brainstorming, jak zaplatit něco, na co nemají peníze. A šéf ČSSD Jan Hamáček vymyslel, že rodičovskou 300 tisíc místo stávajících 220 tisíc dají jen dětem narozeným od příštího roku, jak tvrdí ANO. Sociální demokraté se brání, že chtěli zabránit tomu, aby změna spadla pod stůl úplně.

Vláda každopádně zle podcenila politickou sílu nejen použitých plen, jež se jí hned vrátila jak bumerang. Po týdnu proto couvla a o rodičovské znovu rozhodne do konce května, jak rodičům na schůzce slíbil Babiš. Jenže rodičovskou vládní spor o rozdávání peněz nekončí, spíš naopak: naostro teprve začíná. Vláda sice přidává skoro všem, Maláčová si ale řekla, že v rámci záchrany ČSSD trumfne i dosavadní štědrost. Od příštího roku proto chce na sociální dávky ještě o dalších 40 miliard korun navíc. Ty samozřejmě nemá a navíc zpomaluje i ekonomika.

Začíná se tak opakovat historie, jen v jiném personálním obsazení. Zatímco v předchozí vládě Babiš nejvíc bojoval s místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem, nyní má terč v její nové místopředsedkyni Maláčové. Právě ona totiž začala diktovat agendu sociální demokracie. A navíc odmítá i Babišovy návrhy na revizi hojně zneužívaných sociálních dávek nebo to, aby peníze na své drahé nápady našla hlavně ve vlastním ministerském rozpočtu.

A nejde jen o vládu. Ve stejný den, kdy Babiš dostal špinavé pleny, to schytal na tripartitě od ministerstva práce a sociálních věcí i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. On i ANO kývli ČSSD na zrušení karenční doby s tím, že se od letošního července zavede elektronická neschopenka. Jenže Maláčová nyní říká, že žádná dohoda není. Nejen ve vládě tak končí období vzájemného hájení a vrací se i stará dobrá „válka“. Ostatně už bylo načase.

V politice platí, že kromě spojenců potřebujete i perfektního nepřítele, a tím je nyní pro ANO právě Maláčová. Zatímco Babiš nedávno vyhlásil státní šetření, protože ani žádná žranice za cizí peníze netrvá věčně, Maláčová začala rozpočtu ještě víc pouštět žilou. Navíc se ANO i ČSSD vydávají spíš opačným politickým směrem: Babišovo hnutí chce zpátky živnostníky a liberálnější voliče, ČSSD ale po svém posledním sjezdu rázně vykročila „levou“ nohou. Obě strany tak začínají znovu počítat cenu za další společnou vládu.

avina ( 26. března 2019 10:26 )

Komouš anonym01 je postižený komplexem, závistí-nevyléčitelný mrzáček-bývalý soudruh.

avina ( 26. března 2019 10:24 )

anonym01 je bývalý komouš, dnes bez výhod a tak zasvěceně blábolí. Sám děti nemá, neuměl by je ani vychovat- je to dobře. Ony h,,,,,matky by měly šetřit klima, neužívat jednorázové pleny. Prát, vyvařovat-uchránily by přírodu. Nejvíce- ty vulgární- se předváděly příživnice. Nemají chlapa, aby jim s mateřskou pomohl.

schwertrans ( 26. března 2019 10:13 )

Dejme prosím našim matkám rodičovskou jako na západě, Vždyť se stále oháníme západem.

Delpietro ( 26. března 2019 09:48 )

Já si myslím že je to v pořádku také mám děti a myslím si že ženská která pracuje a jde na mateřskou tak proč by to neměla dostat ty peníze je to náhrada platu a určitě by to měly dostat všechny ženy které mají děti do 4let proč by na tom měli být byti alespoň mohly tedy udělat to že to dostanou ty ženy které byly před mateřskou zaměstnaný jelikož by se tím předešlo tomu aby to dostala naše diskriminována menšina která rodí děti na počkání a hlavně si myslím že na podporu uprchlíků peníze stát má a na naše lidi peníze nejsou to je trochu ubohé ne?opět dnes říkali v rádiu jak se bude zdražovat alkohol a cigarety začátkem letošního roku se zdrazili veškeré potraviny a plat mám už 10let stejny ano mám smůlu jelikož mám plat větší jak minimální mzdu ale dejte politikům minimální mzdu na rok a ať za to skusi žít budou rádi když si v Praze zaplatí nájem a ani to ne a budou pro ně drahé i ty chlebíčky co mají ve vládě za 12kc a chtějí je levnější tak koukej Babiš hrabnout do rozpočtu a koukejte těm lidem ty peníze dát vždyť jsme tady jak sto let za opicema i Němci kteří jsou od mého bydliště 15km se nemusí tak uskromnovat jak mi počítáme každou korunu

vaber ( 26. března 2019 08:37 )

od Maláčové je to zcela záměrná provokace namířená proti ANO, v tomhe podivném světě to došlo už tak daleko ,že rodiče chtějí aby jim někdo platil za to že mají děti . Planeta je přelidněná další lidé přinesou jen katastrofu a ne prosperitu . Děti co se dnes rodí si ji budou moci vychutnat naplno.

Zobrazit celou diskusi