Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Veterina má dál políčeno na polské hovězí. Kontroly na salmonelu pokračují do středy

Autor: ČTK, for - 
25. března 2019
15:50

Veterináři nebudou v pondělí rušit mimořádná opatření, podle kterých musejí dovozci polského hovězího na své náklady testovat maso v certifikované laboratoři na salmonelu. I kdyby polská strana dodala podklady o přijatých krocích na začátku týdne v pondělí, zveřejní ministerstvo zrušení nařízení v úterý, platit by pak začalo od středy, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Polsko zatím písemné informace o nastavení nových pravidel Česku nedodalo. Mělo tak učinit do pondělí, ČR si pak chce polská opatření vyhodnotit a případně zrušit veterinární příkazy. Intenzivnější kontroly dovozového masa by však v tuzemsku pokračovaly.

„Stále očekáváme, že bude Polsko v pondělí podle dohody písemně informovat Evropskou komisi (EK) i nás, že přijímá všechna slíbená opatření. Pokud tento závazek splní, jsme připraveni zahájit rušení našich mimořádných veterinárních opatření. Chci všechny ujistit, že SVS a Státní zemědělská a potravinářská inspekce budou nadále intenzivně kontrolovat dovozy,“ sdělil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nadále platí, že dovozci potravin budou muset hlásit zásilky den předem. „Budeme dále odebírat vzorky masa a ve spolupráci s policií a celníky budou pokračovat kontroly kamionů převážejících maso,“ dodal Toman.

Dovoz hovězího z Polska letos proti loňskému roku klesl. Ve srovnatelném období loni nahlásili dovozci z Polska veterinářům zhruba 6200 zásilek. „Od začátku letošního roku do pondělí 25. 3. jich bylo necelých 4500,“ uvedl Majer.

Kontroly pokračují, dokud Polsko nesplní své sliby 

Pondělní termín konce kontrol ohlásil v minulém týdnu Toman s podmínkou, že Polsko do té doby Praze i EK zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, které slíbilo udělat. Do pondělí měly v Polsku skončit kontroly jatek, Varšava počítá i s legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů a zemědělců, změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

EK na konci února vyzvala ČR ke zrušení plošných kontrol – v dopise o to žádal komisař Vytenis Andriukaitis, se kterým v minulém týdnu Toman jednal. Toman pak uvedl, že domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i EK.

Závadné hovězí maso z Polska bylo dovezeno i do Česka (ilustrační foto). Závadné hovězí maso z Polska bylo dovezeno i do Česka (ilustrační foto). | Foto Blesk - Pavel Ryšlink

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v minulém týdnu také potvrdil, že k 25. březnu Varšava předá komisi aktualizovaný seznam prováděných kroků. „Česká republika poté, co jej obdrží, okamžitě ukončí přijatá mimořádná opatření,“ uvedla tehdy mluvčí EK Anca Paduraruová.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý už dříve informoval, že Polsko dalo vědět ČR o tom, že provedlo kontrolu více než 300 jatek. „Polské úřady nově omezily přístup k úředním razítkům, se kterými nyní mohou disponovat jen schválení veterinární lékaři, provedly kontroly zprostředkovatelů obchodujících se skotem, posílily kontroly dobrých životních podmínek zvířat při přepravě a podobně,“ uvedl.

Mimořádná opatření začala 21. února platit kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Následně se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska.

 

Zobrazit celou diskusi