Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Božena (†95) zemřela v domově důchodců: Na sanitku čekala 2,5 hodiny!

Božena utrpěla mrtvici, na sanitku čekala dvě a půl hodiny. Po týdnu v nemocnici zemřela. (ilustrační foto)
Božena utrpěla mrtvici, na sanitku čekala dvě a půl hodiny. Po týdnu v nemocnici zemřela. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
25. března 2019
15:34

Ministerstvo vnitra a kancelář veřejného ochránce práv se zabývají stížností na postup zdravotní sestry z litoměřického domova důchodců na Dómském pahorku. Tu podala vnučka Boženy J. (†95), která na začátku ledna utrpěla mrtvici, sestra jí ale údajně zavolala sanitku až po 2,5 hodině – přestože ji o to vnučka seniorky opakovaně žádala. Důchodkyně týden po incidentu zemřela v nemocnici. Vedení domova seniorů pochybení odmítá. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

Boženě J. se přitížilo 7. ledna u snídaně. Když si zdravotní sestra Monika U. všimla, že má seniorka potíže s polykáním, odvedla ji na pokoj a vytočila číslo ošetřujícího lékaře. Marně. Sestra se pak dovolala alespoň vnučce důchodkyně.

Té se po chvíli podařilo s lékařem spojit a dostala od něj doporučení, aby pro její babičku přijela sanitka. Tuto informaci vnučka Michaela zdravotní sestře sdělila krátce před devátou hodinou. Sestra ale lékařovo doporučení odmítla s tím, že nejde o nic vážného. Michaela se proto do domova důchodců vydala.

Stav Boženy J. vnučku vyděsil. „Babičku jsem našla v opravdu vážném stavu, ležící v posteli. Nevnímala, nekomunikovala, jen těžce dýchala, nemohla mluvit, chroptěla. Na první pohled mně bylo jako laikovi jasné, že se jedná o mrtvici,“ sdělila vnučka Michaela Radiožurnálu.

Michaela žádala zdravotní sestru, aby zavolala záchranku, zdravotní sestra se ji prý ale snažila přesvědčit, že „je zbytečné otravovat a že to bude zápal plic“. Monika U. sanitku přeci jen nakonec přivolala, když se během dopoledne zdravotní stav důchodkyně znatelně zhoršil.

Ve čtvrt na jedenáct seniorce ochabla ruka a záchranku sestra zavolala v 10:36, píše server iRozhlas.cz. Při převozu do nemocnice pak Boženě J. ochrnula celá půlka těla. „Po týdnu v nemocnici zemřela. Měla diagnózu od záchranáře, že se jednalo o mrtvičku,“ řekla Radiožurnálu vnučka Michaela. Její laická diagnóza se tak ukázala jako přesná.

„Tu situaci jsem se snažila řešit, jak nejlíp jsem mohla, paní nejevila žádné známky toho, že by to pro tu mozkovou mrtvici svědčilo,“ sdělila sestra Monika U. Radiožurnálu. 

Podle ředitelky domova důchodců Karolíny Wankovské dotyčná zdravotní sestra nepochybila. Stejný závěr učinila i zdravotní komise složená pouze z lidí, kteří buď v domově důchodců pracují, nebo s ním spolupracují.

„To byl vývoj situace, nemyslím si, že to bylo pochybení. Zdravotní sestra byla dostatečně kompetentní na to, aby mohla vyhodnotit situaci. V tu chvíli ji vyhodnotila tak, že se nejedná o ohrožení zdraví klienta. Zdravotní stav tomu musí nasvědčovat, to nejde jen tak zavolat sanitku,“ sdělila Českému rozhlasu ředitelka domova.

Vnučka Boženy J. kvůli jednání sestry Moniky U. podala stížnost, případem se na její podnět bude zabývat kancelář veřejného ochránce práv a Ministerstvo vnitra. Michaela prý nežádá odškodnění, hlavně chce docílit toho, aby se něco podobného už neopakovalo.

fjdksla ( 29. ledna 2020 10:00 )

Chytrý/chytrá jak rádio. Paní bylo 95, jejím dětem může být kolem sedmdesátky, ti už jsou rádi, že jsou rádi, a vnučka bude mít tak pětačtyřicet a má na krku práci, svou rodinu a své rodiče. Chci vás vidět, jak se za této situace ještě staráte 24/7 o nemohoucí osobu. Ale by byste to měl/a v paži, že, by se naklonujete a stihnete si i zasportovat a zaskočit do kina.

Damielka Damielka ( 1. ledna 2020 05:48 )

Máš pravdu ❤️💛

vikiki ( 25. dubna 2019 07:28 )

ty asi nezestárneš co, nepřeji ti nic zlého, ale vzpomeň si na svá slova až budeš starý a tak si budeš přát tady ještě pobýt mezí svými a nějaký mladý blb ti řekne už bys neměl zatěžovat Stání kasu.....

vikiki ( 25. dubna 2019 07:22 )

sestra tam umřela za záhadných okolnosti, jedni tvrdili že umřela po obědě v posteli, a druzí že ji našli po večeří na zemi mrtvou

vikiki ( 25. dubna 2019 07:20 )

a to ještě v tomto domově dlouho tajili svrab a kdo ví co ještě do domova SeneCura v Havířově bych nedala ani nejhoršího nepřítele tak nanejvýš dceru mé sestry, která tam umřela v 68 letech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání