Bytový fond na území Prahy 1 čítá zhruba 15 tisíc bytů. Vyplývá to z důvodové zprávy, která je součástí materiálu ze zasedání zastupitelstva městské části, které proběhlo v březnu a problematice krátkodobého ubytování se věnovalo.

Na základě studie Institutu plánování a rozvoje (IPR) ze srpna loňského roku pak existuje 2461 bytů poskytovaných v rámci Airbnb na území Nového Města, dalších 1337 bytů pak je obdobně nabízeno na Starém Městě. V součtu jde tedy téměř o čtyři tisíce bytů, které se nacházejí pouze na jedné z mnoha platforem, které sdílené bydlení pro turisty nabízejí. Dle radnice Prahy 1 tak v současnosti panuje odhad, že pětina až třetina bytů v centru metropole slouží ke krátkodobému ubytování zejména zahraničních turistů.

„Tato problematika má celoměstský význam a nástroje, jak s tím něco dělat, zatím stále nejsou. Urgentní je hlavně to, že spousta lidí provozováním Airbnb trpí. V takovém případě bydlíte vlastně vedle hotelu. V bytech je hodně lidí, často jsou hluční, zvoní v noci na sousedy, protože si například špatně domluvili předání klíčů. Jsou to typy užívání nemovitostí, které spolu nejsou kompatibilní,“ řekl k situaci starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Radnice hodlá do konce března určit kompetentního člena rady, který bude za městskou část zodpovědný za řešení této problematiky.

Zásadním problémem je podle radnice také skutečnost, že v drtivé většině se byty v centru hlavního města využívají pouze pro krátkodobé ubytování turistů. Majitelé nemovitostí v takovém případě na místě vůbec nebydlí. Tato praxe oponuje původní myšlence Airbnb, v rámci kterého se poskytovala například jen postel či jedna místnost pro přespání. Zároveň pak nelze hovořit o sdílené ekonomice. „Stále častěji se prosazují termíny, jakými jsou především „kolaborativní ekonomika“, popřípadě „hybridní ekonomika“,“ uvedla studie IPR, kterou realizovala Veronika Marianovská a Michal Němec.

Problém je i anonymita

Současnou situaci kritizuje také Hospodářská komora Praha 1. Podle ní je nutným prvním krokem samotná identifikace všech podnikatelů, kteří krátkodobé ubytování nabízejí. V současnosti totiž hrozí, že nebude možné kontrolovat, zda všichni poskytovatelé dodržují pravidla.

„Je to podobné, jako kdyby město omezilo možnost parkování jen na 3 dny v týdnu. Kontrolovala by se přitom pouze vozidla s platnou registrační značkou. Vedle nich by ale vesele na ulicích stála většina aut bez značek, která by nikdo neřešil. Taková situace by přece byla naprosto absurdní,“ připodobnil nutnost identifikace k dopravě místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Marek Beneš, dle kterého je anonymita internetových portálů pro zprostředkování ubytování kamenem úrazu.

Dělají si naschvály

Hluční turisté údajně také často v pronajatých bytech pořádají alkoholové večírky, při kterých ruší noční klid dlouho do noci. Dle radnice Prahy 1 se dokonce začínají objevovat i různé naschvály ze strany obyvatel domu, za které by se nestyděly ani rodiny Bartáčkových a Novákových v legendární komedii „Zítra to roztočíme, drahoušku...!“. „To je samozřejmě nešťastné. Praha 1 zároveň nemůže říkat lidem, co může dělat ve svých bytech. Pravomoci městské části jsou velmi malé. Nezbývá nám, než na tuto situaci upozorňovat, protože jinak centrum Prahy tak, jak ho známe, prostě nebude,“ dodal k problematice Pavel Čižinský.

Pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN) již dříve informovala o tom, že magistrát hodlá pozvat zástupce Airbnb na komisi rady, ve které jsou přítomni i zástupci městských částí. Magistrát podle ní dává přednost této samoregulaci, která by měla nejrychleji přinést kýžené řešení. Hlavní pražský úřad také podporuje myšlenku, aby se Poslanecká sněmovna věnovala novele zákona o místních poplatcích.