Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zajatý Brit prosí vládu: Jsem lékař, ne džihádista. Chce se vrátit zpátky domů

Autor: Darina Jíchová - 
25. března 2019
11:13

Muhammad Saqib Raza (40) byl v loňském roce zadržen vojáky arabsko-syrské koalice SDF bojující proti teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Lékař s britsko-pákistánským občanstvím tvrdí, že na území pod správou džihádistů pomáhal jejich obětem. Samotné islamisty prý neléčil. Raza si přeje vrátit do Británie, vláda mu ale návrat odepřela. Lékař se nechal slyšet, že všechno, co dělal, bylo ve jménu britské národní zdravotní služby NHS, informoval deník Daily Mail.

Raza je obviněn z toho, že se přidal k ISIS. Lékař požádal své bývalé pacienty, aby se za něj postavili a jako oplátku za jeho péči dosvědčili, že nepatří mezi džihádisty. Muže loni v lednu chytili vojáci SDF, když se pokoušel utéct ze Sýrie.

Oběť protiteroristického terorismu

Proti lékaři mluví ale výpovědi jeho kolegů z NHS, ti uvedli, že se je Raza před svým odjezdem do Sýrie pokoušel zradikalizovat. Při svém zatčení vojákům řekl, že není bojovníkem ISIS, že na jejich území působil jako chirurg. Už přes rok se z kurdského vězení, kterému přezdívá „pekelná díra“, snaží vyjednat s britskými úřady svou repatriaci.

Při rozhovoru s deníkem The Mirror prohlásil, že je obětí „protiteroristického terorismu“ a že britské ministerstvo vnitra neudělalo nic, aby mu pomohlo vrátit se domů. Raza žil v anglickém Leicesteru, u NHS působil 8 let jako maxilofaciální chirurg, specializoval se na operace dutiny ústní, čelistí a obličeje. O pacienty se podle svého názoru staral jako o vlastní rodinu.

„Moji pacienti, nyní já potřebuju vaši pomoct. Pokud vás to zajímá. Prosím vás, abyste mi za to, co jsem pro vás udělal, pomohli,“ obrátil se na své bývalé pacienty prostřednictvím tisku.

Lékařova radikalizace

Raza se rozešel s manželkou a v roce 2017 ji a jejich čtyřletého syna opustil a odjel do Turecka. Jeho názory a víra se prudce zradikalizovaly a lékař přijal za svou islamistickou propagandu. Než odjel z Británie, nechal si narůst plnovous a začal nosit tradiční muslimské oblečení. Tak Razův přerod popsali jeho sousedé.

Tisku lékař výřečně popsal, jak ho na tureckých hranicích unesli a prodali extrémistům. Řekl, že si přál, aby ho zabili, když slyšel neustálý zvuk vybuchujících bomb. Loni v lednu ho zadržely jednotky SDF, když utíkal z Rakky. Měl u sebe notebook a 334 tisíc korun. I kvůli tomu mu vojáci nevěřili, že je unesený lékař, kterému se podařilo utéct, obvinili ho z příslušnosti k ISISu a uvěznili.

Nikdo z Británie ho nepřijel vyslechnout

Raza si novinářům postěžoval, že od britské vlády nedostal šanci prokázat svou nevinu, která by mu zajistila návrat domů do Leiscesteru. „Popravdě za těch 419 dní, co mě v téhle díře vězní, mě nepřišel vyslechnout žádný britský voják nebo úředník. Tímto je vyzývám: Přijďte a promluvte si se mnou,“ sdělil tisku.

Kromě své touhy po návratu domů mluvil lékař s novináři o spoluvězních z cely. Je zavřený s bojovníky ISIS, jeden z nich je podle něj také Brit. „Byl to obávaný a vysoce postavený bojovník, pravděpodobně plánuje mou smrt,“ Raza se obává o život. Neodpustil si ani kritiku britské nevěsty ISIS Šamimy Begumové. „Musí nést odpovědnost za své rozhodnutí,“ komentoval její snahu dostat se domů.

Případ nevěsty ISIS

Jejich případy podle něj nejsou v ničem podobné, jeho unesli islamisté, na jejich území zůstal kvůli svému „měkkému a zbožnému srdci“. Ve válečné zóně chtěl léčit oběti bojů. Begumová se sama rozhodla přidat k teroristům. Oba britská vláda odmítá přijmout zpět, Begumovou dokonce zbavila občanství.

Britku objevil novinář z listu The Times v uprchlickém táboře na severu Sýrie, byla v devátém měsíci těhotenství. Do Británie chtěla zvláště kvůli svému dítěti. Begumová porodila syna, ten ale krátce po narození zemřel. Podle britské vlády se do konfliktu v Sýrii zapojilo 900 Britů, 20 procent z nich tam bylo zabito a 40 procent se vrátilo domů.

Raza: Jsem lidumil

„Mým jediným zločinem je to, že jsem muslim. Kdybych byl žid, nebo křesťan, lidé by věřili, že jsem lidumil a ne terorista,“ uvedl Raza. Dodal, že nikdo nenávidí popravčí a teroristy z ISISu víc než on. „Žádná pomoc evidentně nepřijde, chci zemřít. Smrt je pro mě vysvobozením,“ doplnil na závěr lékař.

cotoje ( 26. března 2019 08:57 )

Nó, tak pokud není džihádista může konvertovat ke křesťanství a každý den k obědu dobrý řízeček nebo jelítko, že jo.

bullshit ( 25. března 2019 15:59 )

Lékař s britsko-pákistánským občanstvím, taky dobrý... prostě magor.

Taurus70 ( 25. března 2019 15:55 )

***e jsi Dzihadista a ne lekar,at Te soudi lid Iraku nebo Syrie zbabelce💩💩

villon ( 25. března 2019 14:55 )

Srát na něj, svjedectvý mluví sami za sebe.

Ondratnv ( 25. března 2019 14:03 )

Tomuto článku se dá věřit asi tak, jako že měl u sebe 344 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi