Na vině je špatná kanalizace?

Poslední spor mezi rodinami začal po opravě společné zdi, která se prováděla u sousedů – u Štanclů. „Máme 90procentní podezření, že je náš dům podmáčený sousedovou kanalizací, kterou před třemi lety opravoval, a asi špatně. Na místě, kde kutal a sekal do společné zdi, kde už my máme dvorek, se nám začala loupat glazura z našich obkladů,“ popsali Blesku Marie a Jiří Pavelkovi domněnku, proč zeď vlhne.

Už tři roky se snaží se sousedem Františkem Štanclem domluvit. Především chtějí vědět, jaké opravy za společnou zdí proběhly, aby se mohla zjednat náprava. „Náš kanál je níž než jejich, v tom je zakopaný pes. Víme, že sekali do zdi, to je vše. Odmítají se bavit, nikdo je nepřinutí říci, co tam prováděli,“ postěžoval si pak Jiří Pavelka.

Odborník má vstup zakázán!

Před časem se zdálo, že se našel kompromis. Manželé domluvili specialistu na průzkum kanalizací a odpadu, který měl provést monitoring problematického místa. Vše bylo naplánováno, jenže… „Soused řekl, že máme do schránky vhodit, kdo to bude dělat. A pak tomu pánovi zavolal, že nic nebude a basta,“ kroutí hlavou pan Pavelka s tím, že soused mu údajně navíc sdělil, že v případě, že bude dál obtěžován jejich požadavky, zavolá policii.

Soused zabouchl dveře

Způsob, jakým se Štanclovi postavili k mokré zdi, manžele Pavelkovy rozladil. Obrátili se dokonce na starostu Znojma, leč zůstali bez odpovědi. „Nikdy jsme tak špatné vztahy se sousedy neměli, ale v posledních letech nevycházíme z údivu,“ neskrývá rozpaky Jiří Pavelka. Blesk požádal o vyjádření i druhou stranu. Rozhovor s Františkem Štanclem trval velmi krátce. Po půl minutě ho nadávkami ukončil jeho rozčílený syn, otce odvedl ode dveří a zabouchl.

Jak to s tou kanalizací je?

Blesk kontaktoval i firmu, kterou oslovil pan Pavelka která měla provést průzkum místa. „Naše firma se zabývá čištěním a diagnostikou poruch na kanalizačních systémech. Pan Pavelka požadoval průzkum kanalizace u sousedů Štanclových, sám kamerovou prohlídku odmítl z důvodů vedení kanalizace v jiných místech, než dochází k vlhnutí. Po kontaktu pana Štancla nám bylo sděleno, že nás nepustí na provedení prohlídky, protože nás neobjednal. Prý má po rekonstrukci kanalizace vše v pořádku, a navíc nové potrubí vede přes sklep, je zavěšené na zdi a jakýkoliv únik by byl ihned patrný.

Pan Štancl se domnívá, že se může jednat o vzlínající vlhkost. Já jsem doporučil jako další postup konzultaci se soudním znalcem v oboru stavebnictví, který může určit další kroky,“ popsal situaci Martin Beran z firmy Beran- kanalizace.

Řešili už problémy s omítkou a plotem

Pavelkovi žijí v domku na okraji Znojma tři desetiletí. S nikým se prý nehodlají hádat, chtějí jen rozumné vyřešení situace. Už v minulosti podle nich vznikly problémy poté, co z čerstvě opravené štítové zdi souseda opadaly na jejich dvůr velké kusy omítky. Až zeměměřiči pro změnu vyřešili problém s plotem, který měl soused posunout o několik desítek centimetrů k Pavelkovým.

Ombudsman: Musíte mít důkaz!

Na příběh manželů Pavelkových a jejich vlhké zdi se podíval Ombudsman Roman Moussawi. „To bude velice obtížné. Problém je, že není dáno najisto, že problém se zdí skutečně souvisí s nějakými pracemi souseda. Manželé Pavelkovi totiž důvody vlhnutí neznají, pouze se něco domnívají (byť logicky a důvodně). To bude alfa a omega případu. Pokud totiž manželé Pavelkovi neseženou důkaz, že za vlhkost zdi může skutečně soused, nemají se proti němu jak bránit,“ hodnotí rovnou Moussawi, který zároveň pochválil krok, který se snažili manželé Pavelkovi podniknout – dojednali odborníka na prozkoumání situace.

„V daném případě však vybraný znalec pro vytvoření nějakého závěru potřebuje prozkoumat i druhou stranu zdi ve vlastnictví rodiny Štanclů. Ti se však tomuto brání, čímž se možnost celého řešení ocitá v kruhu, z kterého není jasná cesta. Štanclovi možná vědí, že problém způsobili oni, což se dá odvozovat z toho, že znalcům brání ve zjištění skutečné příčiny, ale najisto to ani tak říct nemůžeme. V dané situaci navíc bohužel Pavelkovi nemají žádný způsob, jak Štanclovy ke spolupráci se znalcem donutit. Pokud tedy znalec nedokáže zjistit příčinu bez spolupráce rodiny Štanclů, nemají se Pavelkovi od čeho odrazit a jejich podezření na příčinu vlhké zdi zůstává pouhou domněnkou,“ pokračoval Roman Moussawi.

Špatná zpráva pro Pavelkovy

Pro manžele Pavelkovy má špatnou zprávu: „Na základě neprokázané domněnky soud žádnou ochranu poskytnout nemůže. Soudy rozhodují na základě důkazů.“ Jedinou cestou, kterou se manželé mohou podle Ombudsmana vydat, je ta přes odborníka. „Samozřejmě je otázka, zda by opravdu nebylo možné zjistit příčinu vlhkosti zdiva i bez součinnosti rodiny Štanclů, když možných zdrojů vlhkosti v daném místě nebude mnoho, ale to je spíše otázka na znalce. Bez důkazu, že za vlhkostí stojí Štanclovi, nemají manželé Pavelkovi právní možnosti, jak se úspěšně bránit,“ uzavřel Roman Moussawi. 

VIDEO: Šmejdi nachytali seniora na příslib levné energie.