Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Varování u Moravce: „Spalničky zabíjí. A budeme dětem probodávat krky?“

Autor: simao - 
24. března 2019
12:53

Spalničky není radno podceňovat. Případů v Česku přibývá, řada lidí si tuhle nemoc představuje jen jako červené pupínky, které zmizí, ale spalničky s sebou nesou i životy ohrožující rizika, varoval v neděli u Václava Moravce na ČT ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Řešil se problém, kdy očkovaných dětí v Česku ubývá. Podle Soni Markové (KSČM) za to mohou i různé lži a fámy z internetu. A Bohuslav Svoboda (ODS) varoval před stavem, kdy budeme muset zase „probodávat našim dětem krk“, aby nezemřely.

V Česku přibývá těch, kteří své děti odmítají nechat očkovat. A tak proočkovanost společnosti klesá a Česko tím ztrácí kolektivní imunitu, varoval před časem Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví. „Klesá nám proočkovanost i u očkování, jako jsou očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, a tady s tím skutečně něco dělat musíme,“ apeloval s tím, že Evropa je „poměrně zásadně“ postižena spalničkami.

A skutečně. Epidemie spalniček je tady. „V tomto týdnu jsme tedy na čísle 366 lidí, kteří onemocněli spalničkami,“ upozornil nyní moderátor Václav Moravec s tím, že zhruba 60 případů přibylo za poslední týden.

Svoboda: Budeme zase probodávat dětem krky?

Podle Bohuslava Svobody (ODS) je zvýšení proočkovanosti velmi obtížná, ale nutná věc. „Dneska je to vlastně celosvětově módní, stejný problém mají i Spojené státy, že i u nich narůstají spalničky, narůstají choroby, které se normálně mohou očkovat. A je to skutečně komunikační chyba mezi zdravotníky a veřejností. My si musíme uvědomit, že závažné komplikace po očkování proti spalničkám se vyskytují v 0,8 procentech. 99,2 procent dětí s tím nemá žádný problém,“ upozornil Svoboda. Dnes je přitom proočkováno méně než 90 procent dětí, varoval. A zmínil třeba otázku očkování proti záškrtu.

„Já to ještě pamatuji. Dokud to nebylo, tak můj otec praktický lékař nosil trvale v kapse takový troakar, kterým, když se to dítě dusilo, mu probodl ten krk, aby mohlo dýchat. Jinak by to dítě zemřelo. A ty děti umíraly. My se dostáváme u toho záškrtu zase k těm hraničním hodnotám proočkovanosti. A co to bude znamenat? Budeme zase nosit punkční jehly a probodávat našim dětem krk?“ varoval Svoboda. 

Vojtěch: Situace je špatná v celé Evropě

„Ta data jsou velmi jednoznačná a velmi varující,“ přidal se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Spalničky? Někdo si pod tím představuje, že to dítě má jenom nějaké červené skvrnky a pak je to v pořádku. Ale ty komplikace s tím spojené - pneumonie, slepota v konečném důsledku, že jsou i státy, kde se umírá na spalničky, např. na Madagaskaru zemřelo již 1000 lidí na spalničky, pokud to jsou nějací oslabení jedinci - tak to se moc neříká, že skutečně spalničky mohou také zabíjet,“ upozornil.

Video  „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli," říká lékařka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zatím je naštěstí spalniček v Česku spojených s nějakou komplikací menšina. Ale s ohledem na narůstající počet případů zde nebezpečí existuje, podotkl ministr. „Zatím tedy - můžu zaklepat - nikdo nezemřel u nás na spalničky, ale může se to stát,“ říkal v ČT Vojtěch s tím, že je třeba neustále mluvit o tom, že jde o vysoce infekční a nebezpečné onemocnění. „Očkování je jediná zaručená možnost, jak tomu předejít,“ doplnil. 

Předpokládá, že se letos v případě spalniček dostane Česko k hranici tisícovky pacientů. I proto rozhodl o povinném očkování zdravotníků v nemocnicích.

Vojtěch také u Moravce hájil návrh zákona na úhradu újmy způsobené povinným očkováním, který v pondělí zamíří na vládu. „Já to beru jako určitý dluh, protože o tom už se hovoří několik let,“ podotkl ministr.

„Samozřejmě může se stát, byť jsou to jednotky případů, že očkování má negativní efekt,“ upozornil s tím, že návrh může přinést určitou garanci těm, kteří se obávají, že může dojít k poškození na zdraví. „Ta situace je špatná v celé Evropě, když se podíváme třeba na Ukrajinu, tak tam je 50 tisíc případů. A vzhledem k tomu, že máme migraci pracovníků, volné hranice, tak ta situace je poměrně komplikovaná, ale snažíme se dělat maximum,“ ujišťoval.

Marková: Mělo to být dříve

Stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková kritizovala ministerstvo zdravotnictví, že předkládaný zákon slíbilo již v roce 2015 a celá věc se příliš dlouho táhne. „Mělo to být samozřejmě mnohem dříve,“ upozornila. Dle ní je třeba „změnit náhled rodičů, zda dítě očkovat“.

„My říkáme: Ano, očkovat, protože je to jediná ochrana před vysoce nakažlivými, smrtelnými chorobami. My jsme měli tu proočkovanost tak vysokou, že lidé se s těmi následky těch chorob téměř nesetkávali. Jedna z největších komplikací spalniček je zánět mozku. Myslím si, že ani zdravotníci, ani nikdo jiný se v posledních letech s touto komplikací nesetkal. Tedy ani ti rodiče. Nepovažovali očkování za důležité a ještě v kontextu s tím, že se z různých zdrojů - především z internetových - dozvídali různé nepravdy a lži o tom, co způsobuje očkování,“ upozornila Marková.

A připomněla tak případ vakcíny, způsobující údajně autismus. I ona upozornila před hrozbou importu nemoci, kde na Ukrajině klesla proočkovanost na 31 procent.

Pomohly by pokuty pro rodiče?

„Měl by stát více vymáhat, popřípadě rozdávat pokuty za to, když nenechají maminky děti naočkovat?“ tázal se Moravec ve studiu. Podle Svobody ve věcech, kde se rozhoduje o dítěti, je nutné především přesvědčit rodiče, že očkování je potřebné. „Tam žádná penalizace neudělá nějaký zázračný krok, naopak,“ míní. „Pokuty v této rovině peněz nejsou něco, co by tu rodinu ohrozilo, že nebude existovat a lidé se tomu budou vyhýbat,“ dodal s tím, že rodiče musí pochopit, že bojují o budoucnost svých dětí.

„Pokuty si, myslím, nemají ten efekt,“ přitakávala Marková a vyzvala k osvětové kampani ministerstva zdravotnictví společně s veřejnoprávní Českou televizí.

„Ono tam nejde pouze o ty finanční sankce, ony tam jsou i nefinanční sankce, které jsou možná ještě citelnější. A to, že ty děti, které nejsou očkovány, zkrátky nemohou být přijaty do mateřských školek. Nemohou jet na školu v přírodě atd. A to si myslím, že možná zasáhne ty rodiče více než deseti tisícová finanční sankce,“ podotkl Vojtěch s tím, že mateřská škola musí mít potvrzení, že je dítě očkované, jinak ho nemůže přijmout.

Barakufu ( 25. března 2019 15:06 )

Já jen nechápu, proč se stále ohání kolektivní imunitou s 95% proočkovaností u dětí. Každý rozumný člověk, který trošku přemýšlí, tak mu přeci dojde, že princip, kterým se momentálně spalničky šíří, že za to těch pár neočkovaných batolat opravdu nemůže. Když si do toho trošku načtete, zjistíte, že se kolektivní imunita opírá o protilátky jedinců a že se při sestavování účinné hranice proočkovanosti nepočítalo s vyvanutím imunity u dospělých v takové míře. Podporovat myšlenku, že se spalničky šíří mezi dospělými kvůli neočkujícím rodičům je scestné. Nemluvě o tom, že po pátrání po odpovědi, proč rodiče neočkují jsem dospěla k závěru, že většina spíše očkování odkládá. A to nejčastěji z důvodů strachu z NU. Když se člověk dá do řeči s některými rodiči, zjistí, že ten strach je opodstatněný. Děti na očkování opravdu reagují různým způsobem. I když stále převládá počet dětí, které mají štěstí a vyváznou bez NU, je jich tu spousta, které bohužel ne. Sice se většinou nejedná o život ohrožující stavy, ale jsou tu vedlejší reakce, které prostě pro děti, tak pro rodiče nejsou příjemné. Např. : Hexavakcína: zhoršení atopického exému (až do krve) po očkování, několikadenní problémy se zažíváním s horečkami (průjem s krví u dítěte s alergií na potraviny), několikadenní nespavost a nevrlost dítěte s neutišitelným křikem. MMR: u této vakcíny bývají velice časté několikadenní vysoké teploty nad 39 stupňů s výsevem vyrážky s rýmou a kašlem, některé mají i oteklé příušní žlázy. V příbalové informaci tyto NU jsou uvedené, přesto jsou často pediatry smetené ze stolu a označené třeba jako šestá nemoc. Málokterý pediatr vedlejší NU po očku uzná a v tom je také zakopaný pes. A i toto vyvolává v rodičích pocit nejistoty a mají před očkováním respekt a nedůvěru v systém. Navíc tu nemáte zastání, když se opravdu něco dítěti stane viz. např. http://llp.cz/pripady/chlapec-ochrnuty-po-ockovani-by-mel-byt-odskodnen/ Ano uznávám, že nemoce, proti kterým se očkuje jsou horší, ale každý rodič chc

a-z- ( 24. března 2019 20:29 )

Když si přečteš článek, tak se to dozvíš.

xbarm20 ( 24. března 2019 20:13 )

Represe nepomůže, naopak, posílí to jejich pocit svaté války a bojovnic proti zlému systému. A s tou školou, tenhle typ matek stejně radši bude doma nebo dá do lesní školky a má jistotu, že v 5 letech jí ho školky vzít musí kvůli povinné školní docházce. Ono je evidentní, že pořád nechápou co znamená proočkovanost a pořád se ohánějí tím, že přece nikoho neohrožují, když přece ti ostatní jsou očkovaní. Asi by to chtělo změnit ten systém Hexy, je to hrozná nálož, syn měl taky děsnou reakci, ono by to přesvědčilo ty méně militantní.

mak ( 24. března 2019 19:36 )

Zakázat vycházky, návštěvy obchodu i jiných rodin. Ale že Ti sem přes moře vozí černý breberky, o jakejch se Ti ani nesnilo, takový vymazlený, co překročí i hranice možností Lékařů bez hranic.... to neva????

mak ( 24. března 2019 19:32 )

Jak by neočkované dítě mohlo ohrožovat očkované??? Čímn přemejšlíš? Mediama? Očkované dítě je přece chráněné vakcínou, nemoc nemůže dostat, rodiče udělali, co chtěli, chrání si své dítě před nemocí. Tečka. Může jim být šumák, jestli kolem lítá žloutenka nebo spalničky, jejich dítě je naočkované, takže chráněné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa