Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nezaměstnaní Češi marodí naoko a hrozí lékařům. „Zneužívačů“ neschopenek přibývá

Autor: bud - 
10. dubna 2019
05:25

Nezaměstnaní Češi, kteří jsou v evidenci úřadu práce, stále častěji zneužívají lékařských neschopenek, aby nemuseli docházet na pracovní pohovory. Nebo aby mohli pracovat „načerno“. Jen za loňský rok takto úředníci nachytali přes 1500 „vykuků“, kontroly proto zintenzivňují. Navíc se ukazuje, že přistižení pacienti mnohdy vyhrožují lékařům a snaží se je přimět, aby jim napsali alibi.

Až do roku 2017 neexistoval žádný režim kontroly pro nezaměstnané lidi, kteří marodili nebo měli úraz. Lidé tak nemuseli docházet na pohovory ani na schůzky na úřadu práce. A v podstatě jim nikdo nemohl dokázat, že se neléčí doma. Ve skutečnosti tak mnozí Češi této situace zneužívali, což naplno ukázaly povinné kontroly.

Jen v loňském roce úředníci narazili 1176 lidí, kteří v době nemoci nebyli doma, a okamžitě je proto vyřadili z evidence úřadu práce. S dalšími 336 lidmi se momentálně vede řízení a je pravděpodobné, že dopadnou stejně.

V evidenci uchazečů je momentálně více než 240 tisíc lidí, z toho jich loni stonalo bezmála 20 tisíc. Reálně tedy každý 13. marod porušil podmínky neschopenky. I proto kontrol rapidně přibývá, jen loni jich úředníci provedli 15 tisíc a letos jich bude zřejmě ještě více.

Úřad práce tuší účelové zneužívání

„Jde o skutečně vysoký počet klientů, se kterými v době jejich nemoci či po úraze nemůžeme pracovat a zprostředkovávat jim vhodné zaměstnání. Lze předpokládat, že mezi nimi mohou být i osoby, které daného institutu účelově zneužívají,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Dodala, že zhruba třetina „marodů“ je v evidenci úřadu déle než čtyři roky. I to může být v některých případech signál, že neschopenka může být účelová. „Veskrze se ale jedná o případy, kdy se klienti úmyslně vyhýbají plnění povinností uchazeče o zaměstnání, nechtějí se účastnit poradenských aktivit či přijetí vhodného zaměstnání a snaží se to obejít potvrzením od lékaře. Roli také hraje jejich závislost na dávkách,“ vysvětlila Beránková.

Podle mluvčí v mnoha případech marodí lidé, kteří jsou v produktivním věku nebo žijí v takzvaných vyloučených lokalitách. Popsala také případ muže, který měl pracovní neschopnost, protože měl jít na operaci. Nakonec ale operaci neabsolvoval, přestal chodit k lékaři na kontroly. Časté jsou ale i případy, kdy úředníci zjistí, že nemocní lidé pracují jinde. A někdy dokonce na daného člověka přímo narazí.

Zvonek a další výmluvy

Výmluvy nachytaných „marodů“ jsou všelijaké, často říkají, že neslyšeli zvonek, protože spali. Jindy popisují, že si byli nakoupit nebo vyzvednout dítě ze školy. „Vůbec nejčastějším tvrzením pak je, že byli v době kontroly u lékaře,“ popsala mluvčí.

Pracovníci úřadu práce v tomto ohledu narážejí na situace, kdy se „nachytaní“ klienti snaží vyvíjet tlak na lékaře, aby jim vypsal dodatečné potvrzení, že byli v ordinaci v době kontroly. Někdy jim dokonce vyhrožují. Úředníci se proto snaží s lékaři spolupracovat a podobným situacím předcházet.

Nezaměstnaní lidé v nemoci nebo při úraze musí dodržovat stejná pravidla jako lidé se zaměstnáním, tedy především se musí zdržovat v místě, které si určili pro léčení, a musí dodržovat vycházky stanovené lékařem. Pokud povinnosti neplní, jsou vyřazeni z evidence a zůstanou bez sociálních dávek.

Chloritan ( 3. prosince 2019 17:07 )

Raději moc nechodím ven, střetnout se nedejBože s takovým názorem.. Vlastně mohl bych.. jelikož mě fakt až smutek přepadl, když jsem si představil, tu Vaši ubohou mysl, schopnou jen pár ubohých myšlenkových okruhů pobrat, a jeden je prohnileji pojatým vámi než druhý.. Co vám kdo udělal nebo se muselo stát.. Tomu seaž nechce věřit. Ani kapka, ani náznak snahy zkusit se na to podívat z pohledu těch které tak nesnášíte. Možná by jen stačilo se projít někam do obchodu a potkat jednoho takového.. Zkuste se zamyslet.. Navíc. To VY. Né že narkoman, né že svobodná volba, vy tady prosazujete společnost, ve které tyto existence vytváříte, jste ale tak namyšlení a sobečtí, že stačí pár let, a už si nemáte šanci dát dokupy 2 a 2. Neznám jedinou lidskou bytost, která by dobrovolně šla do života závislého na drogách. Ať už je to jakýkoli důvod užívání. Z bídy nebo luxusu, vždy je to peklo.. vždy není co závidět. Všichni spořádaní občané chodící k volbám jsou vinni za tyto existence zkrachovalé.. když né přímou vinou, tak minimálně přihlížením a ještě s blbými absolutně zvrácenými zapšklými a zahořklými názory.. Z tohoto usuzuji na ten tak žalostný stav, vaší mysli.. a po zdravotní fyzické stránce.. se asi taky nebude moc dařit co? Nedivil bych se kdyby jste i tomu zase podivila..

Chloritan ( 3. prosince 2019 16:56 )

Jsem vážně zvědav.. jak komukoli dokážete, že je práce schopen. Musí řvát bolestí aby jste mu věřil? Musí z něj téct krev? Víte kolik a nemocí je a jak pestrých příznaků. Víte kolik povah lidí je, jeden nemoc prožívá jiný né tolik.. Tudíž můžou nastat naprosto jakékoli situace, kdy příjde mladý člověk od pohledu zdravý a fit.. a přitom mu doslova zbývá pár mizerných let života. Pak na některých lidech poznáte nemoc, dají to znát. Na mě nepoznáte nic.. vydržel jsem i bolest vyhnití celé stoličky. Přitom jsem šílená citlivka. Na první pohled vypadám naprosto zdravě. Ovšem naštěstí se stačí svlíknout, a příliš nemusím nikoho přesvědčovat. Navíc ten štos zdravotní dokumentace od dětství po teď.. No a absolutně ani s kolumbem po boku a nejlepším doktorem na světě po druhém. Nemáte šanci ani na detektoru lži, zjistit, zdali lžu nebo ne.. No a to se dostáváme k jádru.. Otázkou není co s těmi zlotřilými simulanty.. ale otázka má být.. Proč to ti simulanti dělají.. ? PROTOŽE NA TO MAJÍ PLNÉ PRÁVO! KAŽDÝ DO TÉ VAŠÍ STUPIDNÍ OTROCKÉ SPOLEČNOSTI HOLD NEZAPADÁ, A CO DĚLÁTE S TĚMITO LIDMI! JAK SE O NĚ STARÁTE!? NECHÁTE JE CHCÍPNOUT JAK PSY NA ULICI, A KDYŽ VÁM TĚMI PŘÍPADY VYMETÁM PYSK, TAK JEN OPOVRHUJETE, DOKONCE SI DĚLÁTE SRANDU A MÁTE TO NA HÁKU ANI SE NEOBTĚŽUJETE VNÍMAT MÉ VYSVĚTLENÍ. CO VLASTNĚ CHCETE? KDE BERETE TU DRZOST VŮBEC POMYSLET NA NĚJAKÝ NÁROK! NA COKOLI! POTOM NAKONEC.. NENÍ UMĚNÍ STÁT SE OTROKEM ZA ALMUŽNU A CHODIT DO OTROCTVÍ KAŽDÝ DEN.. NAOPAK, UMĚNÍ JE ŽÍT SVOBODNĚ, A PŘEŽÍT. ZLOBTE SE SAMI NA SEBE, ZA SVOU VLASTNÍ BLBOST. A MOŽNÁ VÁM DOJDE, A MÝM SLOVŮM POROZUMÍTE.. JELIKOŽ AČ TO TAK MŮŽE VYPADAT. NENADÁVÁM ANI VÁM.

Chloritan ( 3. října 2019 02:50 )

Hromada vyřazených za nich. Hromada lidí, kteří nepracují a mají 1/2 roku platit zdravotní.. Už si fakt připadám já jak idiot, ale jak myslíte že tuto zátěž tito lidé vyřeší? Prací ? Těžko.. spíše krádeží popř. jinou tr. činností.. To je v tom lepším případě, v horším to řešit vůbec nebudou vznikne jim dluh.. doživotní problém.. Nemám slov co se tady děje.. Nehledě na to, že ti lidi o kterých píšete, jsou často jak natlakované papiňáky, lezete jim na nervy a právem, když se jich nemůžeme zbavit účelovou šikanou, tak je vyrazíme takto.. a to mají v rukávu i další esa, jako třeba sčítání pozdních příchodů a jak to překročí 24h, ven.. pak se diví a bojí o život všichni zaměstnanci.. No kdo chce kam, pomožme mu tam.. lidi odpouštím vám předem jakýkoli čin.. jen doufám že nebudu mít to štěstí a nebudu účasten tomu až tam kdy zas někomu rupne v kouli.

ljubaa ( 10. května 2019 10:04 )

Takze v době pracovní neschopnosti nesmim spát a nesmim jíst? protoze pokud si nesmim nakoupit jidlo, tak jsem o hladu...

doktormediciny ( 10. dubna 2019 12:49 )

No, snad na takovych uradech nemaji cizince.,.Na druhe strane on to asi nikdo nechce delat..

Zobrazit celou diskusi