Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor, termín pro změnu pojišťovny je za rohem: Poradíme, jak přejít jinam

Autor: Nikola Forejtová, ula - 
25. března 2019
05:45

Už jen několik dní zbývá k podání žádosti o změnu zdravotní pojišťovny. Každý člověk může pojišťovnu změnit jednou ročně, a to k 1. lednu nebo k 1. červenci. Přihlášku je ale potřeba podat minimálně tři měsíce předem. Hraniční termín se tak pro letošek stanovil na 31. března. Blesk Zprávy připravily přehled, jak si změnit zdravotní pojišťovnu krok za krokem a co by si měl člověk ohlídat.

Čas na změnu zdravotní pojišťovny se chýlí ke konci, alespoň pro tento půl rok.  Potencionálnímu klientovi stačí podat přeregistraci v podobě přihlášky do konce tohoto měsíce, což je letos kvůli víkendu 29. března, pokud ji podáváte na pobočce.

Některé pojišťovny nabízejí přihlášku v elektronické podobě nebo prostřednictvím pošty – i v těchto případech ale platí, že musí být podána do konce měsíce března. V případě pošty tak musí mít razítko správné datum.

„V případě elektronického formuláře, který naleznete na stránkách některých pojišťoven, třeba i u nás, je potřeba tento formulář vyplnit a elektronicky odeslat do 31. března,“ vysvětluje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Vlastnoručně podepsaná přihláška je totiž nutností. V případě přihlašování dítěte je nutné také poslat kopii rodného listu.

Klient by si měl vždy dát pozor, zdali mají jeho současní lékaři s nově zvažovanou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. „Je důležité si také pozorně pročíst veškeré výhody a bonusy, které nabízí vybraná pojišťovna,“ řekla Blesk Zprávám Mazurová. Rovněž upozorňuje, že klient nesmí zapomenout upozornit své lékaře i svého zaměstnavatele na plánovanou změnu.

Změnit pojišťovnu není žádná věda. V podstatě jen stačí podat včas přihlášku, poskytnou vlastnoruční podpis, nahlásit změnu zaměstnavateli i lékařům a dodat všechny potřebné formuláře  - jako je právě rodný list u dítěte nebo informace o předchozí pojišťovně. 

 Starou průkazku je potřeba do 8 dnů znehodnotit nebo donést na pobočku původní pojišťovny, záleží na podmínkách dané instituce.

Tři měsíce udává zákon

Důvodem, proč je nutné přeregistraci poslat tři měsíce dopředu, je platná právní úprava o veřejném zdravotním pojištění.

V České republice se nachází celkem sedm různých zdravotních pojišťoven. Tou nejznámější je Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s číslem 111. Dále u nás naleznete Vojenskou zdravotní pojišťovnu (VOZP), Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu (ČPZP), Oborovou zdravotní (OZP), Zaměstnaneckou pojišťovnu Škoda (ZPŠ), Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) a Revírní bratrskou pokladnu (RBP).

Pojišťovny lákají nové klienty na řadu výhod. Ať už slevy na léky, rodinné slevy, výhodná úrazová pojištění, odměny a kompenzace za dárcovství krve či kostní dřeně či příspěvky na nadstandardní péči, jako je třeba screening k zjištění Downova syndromu. „Klientka VZP má například nárok na vratnou částku 500 Kč v případě tohoto gynekologického vyšetření,“ píše tiskový mluvčí VZP Ondřej Tichý.

Udržet si stálou klientelu se snaží i ČPZP. „Zvýšili jsme příspěvek na odvykání kouření, a to z původních 1 000 Kč na současných 2 000 Kč. Dlouho k našim výhodám patří i příspěvek na pohybovou aktivitu 700 Kč – příspěvek na letní tábory nebo programy pro těhotné maminky. Zatímco v loňském roce přispívala pojišťovna na nákup ochranné přilby 300 Kč, letos mohou děti pojištěné u ČPZP čerpat až 500 Kč.,“ svěřila Blesk Zprávám Mazurová.

Zobrazit celou diskusi