Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman šil do „mrtvol“ a hájil Klause ml.: „Úspěšný politik, závist a chyba ODS“

Autor: simao - 
21. března 2019
21:27

Václav Klaus mladší a ODS - tohle spojení je dnes minulostí. Prezident Miloš Zeman v pořadu Jaromíra Soukupa to komentoval slovy, že se občanští demokraté zbavili svého jediného skutečně úspěšného politika. A i když s ním v mnohém nesouhlasí, roli dle Zemana při tom mohl hrát pocit méněcennosti či závisti. Zeman se také navezl do řady „mrtvol na politickém hřbitově“.

„Pokud jde o Václava Klause mladšího, je to téměř jediný skutečně úspěšný politik ODS měřeno objemem preferenčních hlasů. Byl druhý po Andreji Babišovi, zatímco mnozí jiní politici dostali daleko méně,“ říkal ve čtvrtek prezident Miloš Zeman ve svém pravidelném okénku na Soukupově TV Barrandov k vyhazovu Klause ml. z ODS.

„Jestliže se tato strana zbavuje svého úspěšného politika - a to říkám, že s mnoha jeho názory nesouhlasím - no tak domnívám se, že dělá chybu, protože politiku dělají ti úspěšní lidé, kteří dokáží oslovit voliče,“ podotkl také prezident.

Proč se z jeho pohledu ODS zbavila úspěšného člena? „Když je občas někdo úspěšný politik a dokáže oslovit voliče, tak se ho ta strana zbaví. Je to logické? Dá se to vysvětlit pouze závistí, komplexem méněcennosti, nedostatkem tolerance,“ uvedl také Zeman.

Dle Zemana je v pořádku, když má „strana výrazné osobnosti, byť s různými názory“. „Podívejte se, já jsem také měl ve vedení sociální demokracie Petru Buzkovou nebo Stanislava Grosse, no a ti měli velmi často odlišné názory od mých, ale nebyli vyloučeni a byli velmi populární,“ říkal Zeman.

Dle něj je možná „sobotkizace“ ODS, jak odstranění Klause, respektive politické konkurence, označil moderátor Soukup. Ano, sobotkizace je možná. Je možná veliká strana, ale není možné obojí současně,“ reagoval prezident. 

Strana Klausů? Šanci má, míní Zeman

Zemanův předchůdce Václav Klaus starší přitom Blesku ke konci svého syna v ODS řekl: „Je to můj syn a odehrává se to ve straně, kterou jsem založil. Když říká, že se zakládala u nás v kuchyni, tak má víceméně pravdu.“

To, co se stalo, však považuje za politický fenomén. Popřel, že by v jeho době docházelo k vyhazovům z ODS, pouze se trhla část nespokojenců v souvislosti se sarajevským atentátem. Klaus si také nyní postěžoval: „Já myslím, že to vyloučení mohlo být až tři týdny dřív. Kdyby přišlo, tak bych stihl buď sám, nebo spolu s ním nějaký takový subjekt založit. Ale za dva tři dny se to stihnout nedalo.“

Video  Exprezident Klaus promluvil o vyhazovu syna z ODS a tvrdě zkritizoval její vedení  - Blesk - Karel Kopáč a Vera Renovica
Video se připravuje ...

Klausovi juniorovi již začala některá uskupení před blížícími se volbami do Evropského parlamentu nadbíhat. Stále totiž ještě není pozdě na to, aby se současný poslanec vyloučený z ODS objevil na některé z kandidátek.

Zaregistrovat do voleb však již nelze novou stranu či hnutí. Pokud by Klausovi přece jen založili vlastní hnutí a šli do některých z příštích voleb, nejsou dle Zemana bez šance. „Mají šanci uspět, ale bude to velmi, velmi těžké. V těch evropských volbách by to měli lehké, protože tam je de facto jeden jediný volební obvod a při průměrné účasti 20 procent vám stačí 80 tisíc - a to by snadno získali, aby měli aspoň jednoho zástupce v Evropském parlamentu,“ míní prezident.

V parlamentních volbách je však třeba budovat krajské a okresní organizace, což je podstatně těžší práce, podotkl Zeman. A ke kauze Klause ml. dodal: „I když nejsem nostalgický, nebo sentimentální, tak je to syn otce zakladatele a já, byť jsem byl oponentem Václava Klause staršího, tak musím uznat, že tu stranu vybudoval a ve své době byla úspěšná. Takže alespoň elementární úcta tímto směrem by se slušným lidem slušela.“

Zeman si kopl do „politických mrtvol“. Šil i do Pitharta

Zeman u Soukupa také šil zostra do „politických mrtvol“, kdy jmenoval několik svých příležitostných kritiků.

„Já jsem zažil spoustu dnes neúspěšných politiků. Zažil jsem Petra Pitharta spojeného s Občanským hnutím, které zaniklo, zažil jsem Daniela Kroupu, spojeného s Občanskou demokratickou aliancí, která zanikla, zažil jsem Ivana Pilipa, spojeného s Unií svobody, která zanikla, a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Kdo si dnes vzpomene na Radka Johna a Věci veřejné. To všechno jsou politické mrtvoly na politickém hřbitově. Občas někde vykřiknout v novinách a to je všechno,“ šil Zeman.

Ryba smrdí od hlavy, říká Zeman o šéfovi pražských muslimů

V pořadu u Soukupa, který se tentokrát točil v Karlových Varech v Grandhotelu Pupp s ohledem na Zemanův letošní první výjezd, probral Zeman mj. výzvu šéfa pražských muslimů Leonida Kušnarenka, aby se čeští muslimové po teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu ozbrojovali.

„Ryba smrdí od hlavy. Jaký je šéf, taková je obec. Vím, že je to nespravedlivé, jako krátké spojení se to dá uplatnit,“ uvedl Zeman a dodal: „Muslimská obec má smůlu na svoje šéfy (...) Není to člověk intelektuálních kvalit doktora Fausta, o kterém jsme mluvili před chvílí.“ Kušnarenkovu výzvu označil Zeman za „naprostý nesmysl, který jenom zhorší pozici muslimské obce u nás“

Video  Benda: Klaus ml. se sám rozešel s ODS, chce vystoupení z EU 
Video se připravuje ...

bombarder1 ( 22. března 2019 10:06 )

Toho nepoznám. No v prípade Klausov hovoriť o úspechoch - to by sa dalo nazvať - Kožený sen.

salto ( 22. března 2019 09:57 )

bombarder1: Jsi odhalen! Takovéto jedovaté a přitroublé a jedovaté má Fero Fenič

bombarder1 ( 22. března 2019 09:34 )

Klaus rozbil Česko - Slovensko. Potom si s Mečiarom privatizovali na svojom a rozobrali republiku. Klaus spustil v ČR v r.1997 ekonomickú krízu, ktorú zahasil Zeman. Zeman asi z nostalgie považuje Klausa za úspešného. Klaus ml. skončil ako riaditeľ toho gympla ako starý Klaus skončil ako prezident. Nebude to náhoda. Aj sa hovorí, že ani Kellner neexistuje. Nikto ho nevidel - ani bulvár. V domčeku PPF býva starý Klaus. Tak, ak Zeman by letel s Kellnerom do Číny určite by bola z toho foto. Ale nie je. Majiteľom PPF je Klaus st. hovorí nejedna konšpiračná teória. Toľko k üspechu Klausov. PS: keď sa spojí český komunistka a slovenská komumistka, tak vznikne pravičiar - V.K.mladší. 👺

petr12 ( 22. března 2019 08:20 )

anonym musí být hodně neštastný,závistivý,obecný blb nic neumí,nic nemá,nic neznamená v exekuci,ošklivou ženu,jeblé děti tak co udělá hovado píše příspěvky stále jen jedno a to samé na každého kdo je chytrý,umí,je bohatý,uspěšný není smažka jako křivák schovaný za anonymitu!

sekebo ( 22. března 2019 01:49 )

Prognostický ústav založili komunisté pro odkládání největších exotů. Tihle praještěři tu už nějak dlouho přesluhují. A TV Barrandov by se měla přejmenovat na TV Trapárnov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa