Divoké prase se vyskytuje v jižní části Zbraslavi. Podle výpovědi svědků bylo v posledních dnech spatřeno hned několikrát, dokonce i ve vzdálenosti několika metrů od areálu Mateřské a základní školy Nad Pahorkem. Bachyně se tu nejspíš zabydlela kvůli lidem, kteří divoká prasata krmí, a ony pak ztrácí přirozenou plachost.

„Dle informací, které naše záchranná stanice obdržela, je to bachyně, která zřejmě čeká selata. V případě, že by měla selata, promění se ve velmi ochranářskou mámu, a pokud by potkala člověka se psem, mohla by se bránit,“ vysvětluje mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová.

Kukuřice v kleci

Kvůli hrozícímu nebezpečí se proto Záchranná stanice pro volně žijící živočichy spojila s městskou policií ve Zbraslavi, se kterou nachystala důmyslnou a odolnou past. „Oblast, kde se nachází klec s návnadou, jsme uzavřeli, aby nedošlo ke kontaktu bachyně s lidmi. Strážníci chodí místo ráno a večer kontrolovat, jestli není bachyně lapená,“ prozradil mluvčí pražské městské policie Jan Čihák. Dvířka klece se zavřou na základě sešlápnutí. Dovnitř láká bachyni kukuřice, kterou mají divoká prasata moc ráda. 

Muflon na nádraží Smíchov

Podle Fišerové to není poprvé, co pracovníci Záchranné stanice řeší podobný případ: „Odchytávali jsme například v pražských Jinonicích jelena lesního, u Edenu jelena siku, na nádraží Smíchov muflona a nedávno muflonku v Chuchli, která se pohybovala na železničních kolejích,“ uzavírá výčet mluvčí. Do doby, než bude zbraslavská bachyně chycena, musí si místní zejména v lesoparcích dávat pozor.

Fotogalerie
6 fotografií