Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čaputová v ČT: „Vítězství není samozřejmost.“ Štvou ji lži a konspirace a chválí Kisku

Autor: simao, ČTK - 
21. března 2019
19:31

Budou mít Slováci v čele státu ženu? Zuzana Čaputová je favoritkou pro 2. kolo prezidentských voleb. Ukázal to i nejnovější průzkum, ve kterém porazila Maroše Šefčoviče. Necítí to však tak, že by měla vyhráno. Na obzoru jsou velké televizní debaty, Čaputová přiznává, že zkušeností s politikou má její rival více. Ona sama však věří, že víc vyhovuje poptávce Slováků po nových tvářích. A přiznává, že inspiraci načerpala i u dosluhujícího prezidenta Andreje Kisky.

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před rozhodujícím druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. Informoval o tom dnes veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal.

Čaputová vítězství za samozřejmost nebere

„Určitě to neberu jako samozřejmost,“ řekla v ČT Čaputová. „Směřujeme do televizních a velkých duelů, které budou mít určitě velký význam, na to se soustřeďujeme primárně,“ upozornila.

Nepochybuje o tom, že Šefčovič je v politice delší dobu a má více zkušeností se zahraniční politikou. Věří ale, že její pohled na vnitrostátní dění je detailnější, protože dlouhou dobu působila v oblasti práva a spravedlnosti z pozice advokátky. Nepřináší si do politiky „stereotypy a špatné návyky“, míní.

Slovensko vidí na Západě, ruské sankce schvaluje

„Jsem určitě kandidát, který považuje místo Slovenska na Západě. Ať už z hlediska kulturního, hodnotového, historického patříme k západní civilizaci. To znamená, že jsem určitě pro to, že jsme součástí EU a NATO. Mohu říct, že jsem i za bližší integraci v některých oblastech, kde to dává smysl, kde spolupráce může přinášet efektivnější řešení,“ říká.

Rusku vytkla porušení mezinárodního práva ve vztahu k Ukrajině. Sankce vůči Rusku jsou na místě, označuje je za legitimní nástroj. Čína je relevantní mocnost, chválí dialog ze strany EU ohledně dodržování lidských práv. USA vnímá jako partnera v NATO, ale nevylučuje se to s kritickým pohledem ohledně „protekcionismu a povyšování národních zájmů nepřiměřeně nad hodnotu spolupráce“.

Favoritka chválí Kisku

Svůj postoj k řadě otázek vnímá i ona sama jako poměrně nejliberálnější z ostatních kandidátů. „Ale možná byl jen nejupřímnější,“ říká a věří v to, že má velkou podporu i od věřících, konzervativních lidí.

Prezidenta Kisku považuje doposud za nejlepšího prezidenta Slovenska. „Navzdory tomu, že to byl člověk, který do politiky přišel zvenku. Možná paradoxně s trochu menší politickou znalostí, než mám já,“ míní. „Jeho příklad a způsob, jakou politiku dělal, je pro mně osobně inspirací,“ přiznává.

Oproti Kiskovi by prý byla aktivnější v případě volby nového soudce Ústavního soudu. Změnit by se dle něj však měl samotný způsob volby. Ten současný považuje na Slovensku za špatný, uvolněných míst je hned devět. „Díky němu máme momentálně nefunkční Ústavní soud (...) Jsem přesvědčena - a bylo to předmětem polemiky - že jmenovat tyto soudce by měl ještě současný prezident, a ne nově zvolený prezident, protože k uvolnění těch místo došlo ještě v průběhu jeho funkčního období,“ podotkla v České televizi.

Zmínila i atmosféru po vraždě Kuciaka

Dle Čaputové je na Slovensku patrná nadále touha po jisté změně, kterou Kiska nastartoval - po nových tvářích i politických subjektech. Po nápravě stavu, kdy lidé politikům nevěří. „Velmi úzce to souvisí dle mého názoru i s rétorikou, slovníkem, politickou kulturou, když to takto zjednoduším. A zároveň mám pocit, že je to objednávka po změně i v oblasti jako spravedlnost, férovost, slušnost fungování. Kromě jiného po tom volali i lidé na náměstích po smrti Jána Kuciaka s partnerkou,“ připomíná vraždu slovenského investigativního novináře a jeho snoubenky Martiny.

Jako problém na Slovensku vnímá nedůvěru lidí v soudní moc a policii a dotahování prošetření některých trestně právních kauz, zejména pak takových, které mají politický přesah. „Známe heslo: Skutek se nestal. Jsou kauzy, které se vyšetřovaly tak dlouho, až se promlčely, a nebo se jednoduše nepodařilo je úspěšně vyřešit a případ byl odložený,“ upozorňuje. V Česku vnímá přece jen o něco vyšší míru v soudy oproti Slovensku ze strany veřejnosti.

Lži a dezinformace

Čaputová o uplynulém víkendu se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Šefčovič dostal 18,66 procenta hlasů a skončil na druhém místě z celkového počtu 13 kandidátů.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

Ani slovenská kampaň přitom není bez poskvrny. „Stále se vytvářejí informace, konspirace a lži. Je to bohužel součást předvolebního boje, která není samozřejmě mnou příliš vítaná, ale to asi nikým. Já neútočím na nikoho, považuji za velmi důležité, abychom se my jako kandidáti zdrželi jakýchkoli osobních útoků, což se samozřejmě nevylučuje s věcnou kritikou,“ připouští Čaputová.

Druhé kolo voleb hlavy slovenského státu se uskuteční 30. března. Slováci v něm rozhodnou o nástupci úřadujícího prezidenta Andreje Kisky, který se o znovuzvolení neucházel a kterému pětileté funkční období skončí v polovině června. Vzhledem k moratoriu na zveřejňování výsledků průzkumů lze poslední průzkumy k prezidentským volbám na Slovensku zveřejnit nejpozději tento pátek.

willi48 ( 22. března 2019 17:29 )

Čaputka je klon Kisky, bezbarvá, šedá, nudná myš. Ovšem kvalit bezpohlavního slizkého Drahouše nedosahuje. Ten se však, chválabohu, presidentem nestal, zatímco Čaputku zřejmě zpovykaní slováci prezidentem zvolí. Takže stále jsme na tom o poznání lépe.

bombarder1 ( 22. března 2019 09:24 )

Taký Orbán študoval za peniaze Soroša. Teraz sa mu odvďačuje. U nás bude prezidentka a potom ju možno hodnotiť. Kiska je falošný ako Fico. Niekedy ľudia majú vzor a zistia, že sa v ňom mýlia. ☺️

Taurus70 ( 22. března 2019 06:21 )

Nema rada tzv.konspirace protoze se nakonec ukazi pravdou to ji naucil Papa Soros😘😂😂😂

panamira ( 22. března 2019 03:36 )

tomik007: Blbej, ale náš ........

panamira ( 22. března 2019 02:43 )

Čoboláci jsou Mistři světa , v kálení si do vlastního hnízda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa