Od pátku 22. března mohou návštěvníci Národní galerie Praha (NGP) zhlédnout díla, která získala v posledních pěti letech, jedná se tak o průřez pěti sbírkami. „Při výběru byl kladen důraz na díla, která NGP dosud veřejnosti nepředstavila. Návštěvníci se budou moci setkat s barokními olejomalbami z počátku 18. století i předním českým videoartem, uvádí Michal Novotný, ředitel Sbírky moderního a současného umění NGP.

Cílem není pouze ukázat, co se podařilo získat, a zviditelnit práci všech, kteří o sbírky každodenně pečují, ale také upozornit na důležitost podpory sbírkové činnosti jak ze strany státu, tak ze strany soukromých donátorů.

Zajímavosti

V minulém roce byly sbírky Národní galerie rozšířeny o 255 děl, které byly jak koupené, tak i darované. Národní galerie tak za rok 2018 vynaložila téměř 19 milionů korun na rozšíření sbírky. ale i dary ze kterých pochází celkem 145děl. „Navzdory tomu je ale zejména posledních čtyřicet let kvůli nízkým akvizičním fondům ve sbírkách NGP zastoupeno zcela nedostatečně," sdělil Novotný.

Fotogalerie
6 fotografií