Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Moře vyplavilo vzácnou obří rybu. Váží jako auto, rybáři si ji spletli s vrakem

Autor: Mii - 
21. března 2019
20:45

Světové oceány jsou plné zvláštních tvorů, jejichž podoba překonává i nejdivočejší představy. Jedním z nich je měsíčník svítivý, ryba, která je na pokraji vyhynutí. Její tělo se tento týden objevilo na pláži v Austrálii a okamžitě vyvolalo pozdvižení – nikdo nevěděl, co je zač a zda je tvor vůbec živý. Místní rybáři si ho dokonce v první moment spletli s vrakem lodi.

O nálezu měsíčníka informoval na facebooku úřad Národní parky jižní Austrálie. Podle něj se vzácná ryba objevila na pobřeží národního parku Coorong a jako první ji zpozoroval vedoucí místní rybářské výpravy Steven Jones.

Jak popsala pro CNN jeho kolegyně Linette Grzelaková, úkaz jej velmi překvapil. „Nejdřív si myslel, že je to kus dřeva z nějakého vraku lodi. Nikdo z celého týmu nikdy nic podobného neviděl,“ uvedla Grzelaková. „Na plážích nachází kdejaký mořský život, ale většinou žraloky nebo lachtany. Tohle bylo něco úplně jiného,“ dodala.

Jones si podle ní stěžoval, že když se rybu snažil zvednout, byla nesmírně těžká. Její kůže byla navíc velmi tlustá, jako u nosorožce. Národní parky jižní Austrálie k tomu dodaly, že měsíčník svítivý je největší kostnatá ryba na světě. Může vážit více než auto.

Měří i dva metry

Měsíčník svítivý žije převážně v mírných mořích Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Proslavil se svým abnormálním vzhledem i chutným masem, kvůli kterému byl téměř vyhuben. Dnes jsou jeho pozorování považována za mimořádně vzácná.

Měsíčník má kruhovité zploštělé tělo s atypickými ploutvemi. Zuby v ústech mu srostly do destiček, které tvoří zobákovitý tvar. Živí se převážně medúzami, planktonem nebo menšími rybami. Průměrný jedinec váží tunu. Největší nalezený měsíčník měřil téměř přes dva metry, tento měřil „pouze“ 1,8 metru.

V angličtině se ryba nazývá sunfish, protože se ráda sluní u hladiny moří. Kvůli této kratochvíli se ale v minulosti několikrát stalo, že se srazila s plavidly. Několik jachet dokonce zvládla potopit.

Zobrazit celou diskusi