Jak přežít společné stolování s dětmi bez stresu a křiku? 5 tipů, jak na to!

  • Jak přežít společné stolování s dětmi bez stresu a křiku? 5 tipů, jak na to!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. března  2019 
     06:00

    Společné večeře jsou pro děti velmi důležité, protože v nich probouzejí pocit sounáležitosti a bezpečí. Podle odborníků jsou tyto děti šťastnější a mají větší sebedůvěru. Ovšem spousta rodičů taky ví, že společné stolování s batolaty a předškoláky může skončit slzami nebo zabouchnutými dveřmi, či dokonce křikem. Jak společně jíst a mít přitom co nejméně stresu? Tyhle triky prý pomůžou! Máte nějaké oblíbené vy?

    Společné jídlo se může stát doslova katastrofou, pokud to neproběhne podle představ dětí. Jste-li navíc ve stresu, pak bude stresující i večeře. Zkuste se na jídlo připravit dopředu a vymyslet nějaké vychytávky, díky nimž se u jídla nebude zbytečně křičet.

     

     

  • Vylepšete vzhled jídla

    Autor: iStock

     

    Máte děti, kterým se skoro nikdy nezavděčíte pokrmem, který jim nabídnete? Zkuste to vylepšit něčím vzrušujícím nebo originálním, co děti zaujme a aspoň na chvíli zabaví. Můžete třeba vykrajovat hvězdičky či jiné tvary do sendvičů nebo barevně ozdobit talíře, do kečupu či jiné omáčky napište jména dětí a podobně.

     

  • Barevné misky nebo barevnější jídlo

    Autor: iStock

     

    Mohlo by se to zdát jako samozřejmost, ale pokud dáváte dětem pokrmy neustále na obyčejné bílé talíře, asi je to nudí. Zkuste vybrat talířky, které jsou barevné a zajímavé, aby si během jídla mohly děti i hrát. Stejně tak je může nudit neutrální barva cereálií a podobně – namíchejte je a uvidíte, jak je to bude bavit.

  • Zelenina a ovoce formou hry

    Autor: iStock

     

    Pokud vaše děti patří k těm, kterým musíte zeleninu nutit téměř násilím, je jasné, že bez křiku a stresu se to doma neobejde. Neznamená to, že byste neměli zkoušet nové druhy zeleniny a jiných potravin, ale jednoduše musíte zapojit fantazii a zkusit i to dětem ozvláštnit. Nakrájejte zeleninu na kolečka či čtverečky, kombinujte různé druhy zeleniny a vymýšlejte nějaké hry, v nichž bude hrát hlavní roli právě zelenina.

     

  • Zapojte děti do příprav

    Autor: iStock

     

    Nám se tohle doma osvědčilo. Jakmile děti věděly, jak se jídlo připravuje a co je součástí receptu, hned měly větší zájem o konzumaci. Vyberte si recept spolu s dětmi, který je samozřejmě dost snadný na to, aby ho zvládly, a dovolte jim, aby vám při vaření pomáhaly.

     

  • Zahrajte si na pětihvězdičkovou restauraci

    Autor: iStock

     

    Děti určitě potěší, když si zahrajete na luxusní restauraci! Připravte dopředu menu, vytiskněte ho a dejte dětem do ruky, aby "si vybraly“ (samozřejmě to, co nabízíte, musíte mít). Mohou si ale vybrat i něco, co je na objednávku a co budete muset připravit – třeba palačinku. Je to sice poněkud náročnější na přípravu, ale stojí to za to.

     

    Co připravit dětem ke svačině, aby jim chutnala a snědly ji? Podívejte se na VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku