Na serveru YouTube mělo potřebu celé díly seriálu, který v lednu a únoru zaznamenal v Česku fenomenální divácký úspěch, sdílet hned několik uživatelů. Některé díly už viděly desítky tisíc lidí a jejich sledovanost hodinu po hodině stoupá. České televizi proto došla trpělivost. Vždyť autorská práva k vysílání má vykoupena od tvůrců seriálu – režiséra Jana Prušinovského (39) a scenáristy Petra Kolečka (34) – právě ona. A do výroby seriálu pochopitelně vložila těžké miliony. „Nelegálně uložený obsah se serverem YouTube v rámci standardního procesu řešíme a žádáme o jeho stažení,“ řekla Blesku mluvčí ČT Karolína Blinková. Podobně ale celé epizody leží na dalších serverech, kde jejich uživatelé běžně sdílejí pirátské kopie filmů a seriálů. Hravě jsme je nalezli například na Ulož.to.

O kolik přišli?

„ČT nelegálně uloženým obsahem přichází mimo jiné o tzv. odloženou sledovanost,“ dodala. Spouštění seriálu z internetového archivu veřejnoprávní televize je obaleno reklamou a tím, že do archivů kvůli uložení Mostu na YouTube míří méně lidí, vydělá Česká televize na spotech pravděpodobně méně peněz. Přesná čísla ale budou známá až po prvním čtvrtletí. Každopádně právě tento problém by měla vyřešit reforma autorského zákona. Hlasovat se o ní na plénu Evropského parlamentu bude příští týden.

Vydělávají na cizím obsahu

„Technologičtí giganti mají miliardové zisky především díky masivnímu a cílenému využívání chráněného obsahu. K umělcům se dostane zlomek z oblíbenosti jejich tvorby. V případě úložišť dokonce vůbec nic,“ řekl Blesku šéf Ochranného svazu autorského Roman Strejček.

Klíčové pasáže nové směrnice

Článek 11: Internetové společnosti jako Google či Facebook budou muset vydavatelským domům zaplatit za licenci, budou-li chtít používat jejich obsah.

Článek 13: Odpovědnost za porušování autorských práv ponesou internetové platformy. Budou muset zajistit, že na jejich webech není obsah, který porušuje autorská práva.

Fotogalerie
197 fotografií