K tolik populárním severským kriminálkám přibude další. Dostal název DNA. Pokud se budou dívat i Ostraváci, určitě poznají některá místa, kde seriál vznikne. „Most Miloše Sýkory, kostel v Radvanicích, atletický ovál v Porubě nebo okolí třebovické elektrárny,“ vyjmenovala mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.

Seriál DNA bude mít osm epizod a odehrává se ve třech zemích, v současném Dánsku, Polsku a Francii. „Hlavní dějovou linkou je příběh dánského vyšetřovatele Rolfa Larsena, který na pozadí vyšetřování zmizení dětí řeší osobní tragédii, zmizení vlastního dítěte,“ vysvětlila Miroslava Chlebounová.

Zmizely záznamy

Seriál se inspiroval skutečnými událostmi. „Konkrétně zmizením části záznamů DNA z centrálního registru, což se stalo před pár lety v Dánsku,“ dodala mluvčí. V seriálu ale bohužel žádný český herec neúčinkuje, role si rozdělili Dánové a Poláci.

Kraj má svou agenturu, která se o filmaře stará, aby se měli jako v bavlnce. „Kromě organizace ubytování štábu či jednání na úřadech a policii jsme sháněli třeba securiťáky i trenéra běhu pro hlavní hrdinku. Má totiž ve scénáři spoustu běhacích scén,“ uvedla Hana Vítková z Moravskoslezské filmové kanceláře.

„Štáb čítá přes 70 lidí a produkce během příprav a natáčení v regionu utratí zhruba 3,5 milionu korun,“ dodala Vítková.

VIDEO: Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga.

Video
Video se připravuje ...

Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. CinemArt