„Skopal i mého syna, dostal podmínku a zákaz pití. Po rozsudku přišel domů a hned si otevřel pivo,“ popsala obžalovaná každodenní realitu. Podle sousedů se křik a nadávky z bytu ozývaly pravidelně.

„Chtěla jsem mu pomoci, potřeboval odbornou pomoc. Přes to všechno jsem ho měla ráda,“ vysvětlila žena, proč s tyranem vydržela pět let.

Osudného dne se druh Jiřiny B. vrátil domů opět opilý. „Pepa nadával synovi, prý že se ten hajzl válí doma. Hádali jsem se, i já byla sprostá. Když křičím, je mě slyšet až na ulici," vypověděla.

Padla na něj s nožem v ruce

Žena si chtěla nožem rozkrájet pečivo. Jak hádka gradovala, dostala se k druhovi sedícímu v křesle. Ten ji náhle uchopil v rozkroku. „Mě to bolelo, chtěla jsem, aby mě pustil. Jak mě čím dál víc svíral, já jsem na něj s tím nožem padla. Zakřičel, že ho má v sobě, tak jsem nůž vytáhla. Pepa mi řekl, že to nic není, začal se utírat ručníkem," popsala žena osudné vteřiny. Bodnutí druha označila za nešťastnou událost.

Josefu K. se však záhy přitížilo, stihl ještě zatelefonovat na policii. „Šla jsem si lehnout. Slyšela jsem, že někam volá. Pak bylo ticho…ležel na zemi.  Propleskávala jsem ho, ale už nekomunikoval. Pak přijeli dva policisté a posadili mě na chodbu," vypověděla obžalovaná. Sousedka ji prý poté "uklidnila" třemi panáky slivovice.

Nůž zajel 22 centimetrů hluboko 

Bodný kanál v hrudníku zemřelého měl 22 centimetrů, stejné délky byl ale i nůž, kterým měla Jiřina B. druha bodnout. Žalobce Jiří Zemek se domáhal vysvětlení. „Já nevím, tak půlka zajela, myslela jsem, že jsem bodla jen špičkou," zněla odpověď. Na další dotaz, zda jde skutečně o nůž, kterým bodla, nedokázala odpovědět.

Zavraždila životní lásku

To, jak vypadaly citové vazby obžalované ženy a zavražděného, prozradily posudky soudních znalkyň z oboru psychologie a psychiatrie. Shodly se, že Josef K. byl ženinou životní láskou. 

„Věřila, že je tím, kdo mu pomůže, byť věděla, že její vysněný partner není obdivuhodným člověkem. Vše potlačovala, omlouvala ho a upřednostňovala i na úkor svých dětí. To, co se stalo, bylo vyvrcholení dlouhodobě konfliktního stavu," řekla znalkyně Beata Nour Mohammadi. 

Jiřině B. hrozí až 18 let za mřížemi. Proces bude pokračovat v květnu výslechy svědků.

VIDEO: Soud v Brně řeší pokus o vraždu podinkatele Františka Divokého, obžalována je jeho manželka Eva a a její milenec.