Myslíte, že klíště chytíte jen v lese? Omyl! Nevyhýbají se ani městským parkům. Jarní výšlap na Petřín nebo vycházka po Divoké Šárce se tak nemusí vyplatit. Přenašečům virových onemocnění nahrává teplé počasí.

Nejaktivnější jsou mezi polednem a čtvrtou hodinou, kdy je přes den nejtepleji. Svědčí jim i vlhko, ve kterém se množí,“ vysvětlila Blesku bioložka a odbornice na klíšťata Alena Žákovská. Nejvyšší nárůst by však podle expertky mohl nastat stejně jako loni v dubnu. Podle aktuálních čísel z Pražské hygienické stanice jenom za loňský rok v metropoli encefalitidou onemocnělo 38 obyvatel a boreliózou 217. Nemocných encefalitidou přitom každoročně ubývá, což lze přičíst častějšímu očkování. Naopak pacientů s boreliózou bylo loni více, než v roce 2017.

Vir chytí od myší

Klíště se zpravidla encefalitidou nakazí již ve svém prvním vývojovém stadiu tím, že saje krev z infikovaných hlodavců. V těch totiž virus dlouhodobě přežívá a rozmnožuje se. Klíště je pak infikované už celoživotně a poté tuto chorobu přenáší. Až tři tisíce vajíček je jedna samice schopna naklást do půdy.

Klíšťata přežila zimu!

„Konkrétně v Praze bylo ledových dnů, kdy bylo pod bodem mrazu, strašně málo. V prosinci tři, v lednu devět a v únoru pouze jeden. Zima tedy byla velmi teplá. Nepromrzla půda, kde přezimovalo opravdu hodně klíšťat. Vše nahrává tomu, aby klíšťata přežila. Noci nejsou studené, máme dostatek vlhkosti a nadprůměrné teploty. Dá se říci, že je vše posunuté o měsíc dřív,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Takovýto pohled nemá nikdo rád. (Ilustrační foto)
Autor: iStock

Hlavně nemačkat

Pokud už klíště chytíme, je potřeba ho vyndat. Nasaďte gumové rukavice, zakápněte alkoholem, pak nejlépe speciálními kleštičkami vyndejte kývavým pohybem. Na závěr znovu použijte dezinfekci a parazita spláchněte do toalety. Nikdy ho nesmíme rozmačkávat nehty, ani jinak mačkat.

Lymská borelióza

Jde o bakteriální onemocnění, jehož typickým příznakem je rozšíření červené skvrny v místě přisátí. Nakažené doprovázejí bolesti hlavy, svalů a únava. V pozdních stadiích dochází k chronickému postižení kloubů, nervového a kardiovaskulárního systému. Včasná léčba je velmi důležitá a probíhá pomocí antibiotik. Očkování proti borelióze neexistuje. Ročně je lymská borelióza diagnostikována u přibližně 3500 lidí.

Co způsobuje kousnutí?
Autor: archiv

Klíšťová encefalitida

Jedná se o onemocnění virového původu a nedá se účinně léčit. Onemocnění začíná také podobně jako chřipka. Druhá fáze nastupuje většinou vysokými horečkami, bolestmi hlavy, světloplachostí, tuhostí šíje, poruchami paměti a spánku, třesem. U nejtěžší formy se mohou vyvinout obrny nervů, může dojít k selhání životně důležitých center a v nejtěžších případech hrozí i smrt.

Rady jak se klíšťatům a nemocem vyhnout

* očkovat se

* do přírody nosit světlé oblečení

* používat repelent

* chodit po cestičkách

* vyhnout se vysoké trávě

* při odstranění klíštěte použít dezinfekci

Fotogalerie
10 fotografií