Reportáž o Svitávce v pořadu 168 hodin na České televizi opravdu vyvolala divoké reakce. Nejen mezi „obyčejnými lidmi", ale i mezi celebritami. Nejpohoršenější byla nepochybně herečka Eva Holubová. Ta nedokázala pochopit, jak je možné, že se občané malého městečka vzbouřili proti schválenému projektu - vybudovat chráněné bydlení pro několik lehce mentálně postižených lidí. Ti by zde, samozřejmě pod dohledem, žili, pracovali, a snažili se začlenit do společnosti.

„V reportáži zazněly záznamy ze schůze, námitky občanů. Ženy se bály znásilnění, kdyby se mužští obyvatelé chráněného bydlení dívali na porno, mohli by ji znásilnit nebo na ni sahat. Mužům vadilo, že by se na klienty chráněného bydlení museli dívat od pondělí do neděle čtyřiadvacet hodin. Někteří obyvatelé Svitávky se proti názorům svých spoluobčanů ohradili, ale byli v menšině,“ nastínila známá „sluníčkářka" meritum věci.

„Jsem ráda, že ve Svitávce nebydlím, musela bych si hledat bydlení jinde. Nemohla bych se nejenom dívat, ale žít v jednom místě s takovými necitlivými a hloupými lidmi!“ pokračovala Holubová ostře. Tuto kauzu si vztáhla v podstatě na sebe, jelikož s tělesně i mentálně postiženými často pracuje. Každoročně také podporuje Mental Power Prague festival.

Podle herečky známé třeba z hořkých komedií Pupendo nebo Pelíšky se právě na takovýchto akcích cítí bezpečně. A co víc, dokonce je upřímně milována. „Milá Svitávko, urazila jsi svým postojem moje kamarády, jejich rodiny, moje lidství. Prosím, než podlehnete soudům a názorům o těchto lidech, snažte se o nich něco dozvědět. Věřte, že jsou to často ‚andělé na zemi‘.“

Zároveň vyzvala své příznivce, aby se k této kauze vyjádřili. Většina jejích followerů na instagramu její stanovisko odkývala, považovala tuto situaci za skandální a nechápala, kam se ve Svitávce poděly soucit a humanita. Našli se ale i tací, kteří se pokusili se známou umělkyní nesouhlasit.

Někteří jen navrhovali „podívat se na situaci jejich očima“, jednu mladou ženu ale přístup paní Evy doslova nadzvedl. „Bez urážky, ale jen proto, že lidé ze Svitávky mají jiné vidění světa než vy, to z nich dělá hlupáky? A že vás to dokonce uráží?“ žasla. „Možná vám jejich důvody přijdou hloupé, ale mně zase přijde hloupé je takhle šmahem odsoudit. Život na vesnicích a malých obcích je jiný než ten ve městech. Lidé tam holt nejsou tak otevření, jde spíš o neznalost než o hloupost.“ Skoro to vypadá, že Eva tentokrát šlápla do vosího hnízda.

VIDEO: Eva Holubová vždy na rovinu! Na luxusním večírku Moët: Nelíbí se mi tu, jdu pryč!

Video
Video se připravuje ...

Eva Holubová na luxusním večírku Moët: Nelíbí se mi tu, jdu pryč! Blesk TV

Fotogalerie
30 fotografií