Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vandalové poničili dětský hřbitov. Na hrobech pálili větve

Autor: ital - 
19. března 2019
17:12

Pracovníci technických služeb poničili historický německý hřbitov v obci Tisová u Kraslic. Káceli zde stromy, které popadaly na náhrobky a několik z nich poničily. Aby toho nebylo málo, na hrobech malých dětí rozdělali zaměstnanci oheň, na němž pálili větve a pneumatiky. Obyvatelé tvrdí, že jde o vandalismus, a zastupitelé požadují potrestání viníků.

Obyvatelé obce Tisová u Kraslic jsou v šoku a požadují vyšetřování. Zaměstnanci technických služeb na tamním německém, více než sto let starém hřbitově káceli stromy, které popadaly na náhrobky. Tím spoustu z nich poničili. Místní říkají, že se jedná o vandalismus.

„Klády nařezali na kusy. Vypadá to, že je sváželi dolů a snažili se vytvořit z hrobů jakousi překážku. Přerazili pomník, ten skončil na zemi,“ řekl pro TV Nova kritik kácení Filip Beneš. „Vytrhali železné označníky z hrobečků a nanosili sem pneumatiky. Udělali požářiště a pálili tu větve z ořezaných stromů na hrobečkách dětí,“ sdělil další z kritiků Richard Pavlíček.

„Myslím si, že je to za hranou obezřetnosti vůči hrobovým místům,“ vyjádřil se místostarosta Kraslic Miloslav Poslední. Ředitel technických služeb se však podřízených zastal. „Nemyslím si, že tam bylo něco úplně špatně,“ komentoval situaci ředitel Robert Vopička. Hájil se tím, že dělníci pracovali v době, kdy hřbitov ještě pokrýval sníh. Domnívali se, že ten pády stromů na hroby ztlumí.

Podle informací TV Nova se větve na hřbitově pálily asi na šesti místech. Přitom je stačilo nanosit za plot na hromadu větví, která tam již ležela. Navíc mají technické služby kompostárnu, kde se dalo také pořezané klestí zlikvidovat.

„Budeme chtít, aby ředitel služeb byl určitým způsobem zodpovědný za práce na pietních místech, kterým hřbitov beze sporu je. Takhle se to prostě dělat nedá,“ uvedl opoziční zastupitel v Kraslicích Otakar Mika.

Taurus70 ( 20. března 2019 07:28 )

Vsechno je to o vychove a stavu spolecnosti😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání