Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se „domákl“, co mu Faltýnek dělal za zády. A rychle od něj dal ruce pryč

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
18. března 2019
17:30

Andrej Babiš (ANO) nevěděl, že se první místopředseda jeho hnutí Jaroslav Faltýnek scházel s ředitelem české pobočky firmy Kapsch Karlem Feixem a šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Je na Faltýnkovi, aby věc vysvětlil, a na policii, aby záležitost vyšetřila, míní Babiš. Uvedl také, že se společně s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) na Úřadu vlády setkal s Rafajem a vyzval ho, aby nebránil uzavření smlouvy s novým provozovatelem mýtného systému.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka minulý týden uvedl, že dnešní koaliční rada by se mohla zabývat i rolí Jaroslava Faltýnka (ANO) v mýtném tendru, jehož okolnosti prošetřuje policie. Tendr nakonec nevyhrála společnost Kapsch, která však předtím mýto v Česku vybírala. „Já jsem nevěděl, že on se schází s Kapschem ani s panem Rafajem,“ řekl Babiš o Faltýnkovi před jednáním koaliční rady.

Premiér vytkl Faltýnkovi schůzky v hotelích

Premiér uvedl, že není dobře, že se Faltýnek údajně setkal se zástupci Kapsche a s Rafajem mimo oficiální prostory. Údajně šlo o hotely. „Je potřeba, aby to vysvětlil, a je potřeba, aby to policie vyšetřila, jak to bylo,“ řekl.

Babiš také uvedl, že on sám se společně s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) s Rafajem setkal také - ale na Úřadu vlády. „Já můžu dokumentovat i s panem Ťokem, že my jsme se sešli s panem Rafajem tady na Úřadu vlády a vyzvali jsme pana Rafaje, aby zkrátka nebránil uzavření té smlouvy, kterou jsme transparentně vysoutěžili a kde jsme ušetřili ty peníze,“ řekl.

Záležitostí se zabývá i Sněmovna, začala věc projednávat minulý týden a opozice chce, aby se v jednání pokračovalo příští týden. Babiš ve Sněmovně během mimořádného bodu ohledně mýtné kauzy chyběl, Faltýnka však hájil později během ústních interpelací.

Anketa
Měl by Jaroslav Faltýnek v ANO kvůli mýtnému tendru skončit?
počet hlasujících: 9412

Kauza Faltýnek neexistuje, tvrdil Babiš minulý týden ve Sněmovně

Ministerstvo dopravy vybralo v tendru jako nového provozovatele mýtného systému konsorcium CzechToll/SkyToll. „My jsme transparentně vysoutěžili soutěž o mýto. A vysoutěžili jsme to transparentně. Firma Kapsch nevyhrála. A získali jsme o 15 miliard menší cenu – o 15 miliard,“ hájil postup vlády Babiš minulý týden ve Sněmovně.

Dřívější zakázku pro Kapsch označil za „megatunel“. „Je to tunel za 15 miliard. Kapsch za nás nevyhrál. To, že se snažil to ovlivňovat ze všech stran, je možné, ano. Faltýnek není ani stíhán, není ani obviněn. Takže tady se hraje kauza Faltýnek, která neexistuje. To je kauza dvou lidí z ÚOHS, kteří jsou stíháni. A generálního ředitele Kapsch, která má určitě velkou tradici,“ dodával Babiš při otázce, kterou vznesl šéf ODS Petr Fiala.

Podezření z korupce

Policie kvůli ovlivňování zakázek zasahovala na počátku března na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Policie podezírá Rafaje a Feixe z korupce, uvedl web Novinky.cz. 

Ministr dopravy Ťok popisoval minulý týden ve Sněmovně úskalí mýtného tendru, kolem kterého prý „koluje řada nepravd šířených stále stejným okruhem lidí“. Stěžoval si však také na „obstrukční chování firmy Kapsch, která se snažila shodit tendr na mýto dřív, než uchazeči stačí přijít s nabídkami“. „Do toho se začal velmi nestandardně chovat i ÚOHS,“ tvrdil Ťok a dodal, že on ani jeho ministerstvo nemají informace, že by se orgány činné v trestním žízení zabývaly zadávacím řízením na nového výběrce mýta.

Faltýnek si dal mandát sám a mluvil o „zrůdných dodatcích“

Druhý muž ANO Faltýnek se hájil slovy o tom, že politický mandát pro vyjednávání ohledně mýta si dal on sám. Mj. kvůli tomu, že v průběhu trvání smlouvy s Kapschem „došlo k uzavření několika zrůdných dodatků“ a podle Faltýnka rovněž hrozilo, že stát nebude moci po roce 2016 vybírat mýto. Opozice jej však kritizovala až za styky v letech 2017 a 2018, schůzky v hotelích před poslanci nevysvětlil. „Nechci se a ani nemůžu vyjadřovat k vyšetřování policie. Policie dělá svoji práci a já jsem jí poskytl maximální součinnost a jsem připraven tak postupovat samozřejmě i nadále,“ ujišťoval a stěžoval si: „Kauza mýto nebo Faltýnek, to je jedno, je politický boj. Je to politický boj.“

luder ( 20. března 2019 08:54 )

Orlík není Čapí hnízdo! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1713320212107858&set=gm.2243655415950240& ;type=3&eid=ARDu0oE6zc9GQPOoj2Pa9dqOKhhmPMR57peAV0huakAMxG1VpP62Rxyr1FARy96GfMHFLkdvLDwtu9j5

marmat ( 19. března 2019 21:32 )

Brzy se to všichni intrikáni a pohádkáři nepochybně dozví....Já věřím Vondráčkovi...ten jasně v Partii prohlásil všechny schůzky za zcela neškodné

backora ( 19. března 2019 17:30 )

p. Faltýnek co má tu mladou kočku, si hraje na všemocného, to by p. Babiš neměl dopustit

mbmb ( 19. března 2019 17:05 )

Faltynek ma vyraz revolucionare na barikadach -takova 0815 rozvarena brambora Proc ti soudruzi jsou tak osklivi ale vsichni To nejsou chlapaci ale jak ze serialu Slunce seno , burani podobni Ramsdorfovi proste hnus

1951 ( 19. března 2019 14:14 )

Hodně štěstí s Mirdou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa