Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin k výročí anexe Krymu spustil dvě elektrárny. Spojuje je skandál s turbínami

Autor: ČTK - 
18. března 2019
20:20

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v rámci oslavování pátého výročí anexe Krymského poloostrova spustil na plný výkon dvě tamní elektrárny. Za okupaci a mezinárodně neuznané připojení ukrajinského Krymu v roce 2014 stihly Rusko sankce uvalené Spojenými státy a Evropskou unií.

První bloky tepelných elektráren - v Sevastopolu Balaklavské a v Simferopolu Tavričeské - byly uvedeny do provozu už loni v říjnu. V pondělí začaly dodávat energii na plný výkon, informovala agentura TASS. Putin byl slavnostnímu aktu přítomen v sevastopolské elektrárně a ke spuštění simferopolské dal pokyn prostřednictvím videokonference.

Mluvčí Kremlu: Krym je teď soběstačný

Před okupací byla spotřeba elektřiny na poloostrově zajišťována z 80 procent z ostatního ukrajinského území. Po anexi proto měl Krym problémy s nedostatkem energie. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plný výkon obou tepelných elektráren znamená „naprostou energetickou soběstačnost Krymu“.

Agentura TASS poznamenala, že celkový výkon obou elektráren se nyní zvýšil na 940 MW, což představuje 90 procent spotřeby elektrického proudu na Krymu.

Skandál kolem elektrárny

Agentura Reuters připomněla mezinárodní skandál kolem uvedených dvou krymských elektráren. Německá energetická firma Siemens si totiž stěžovala, že bez jejího vědomí a v rozporu se sankcemi Evropské unie byly v těchto zařízeních instalovány její turbíny. Rusko to popírá.

Taurus70 ( 18. března 2019 22:57 )

Na to jak nas porad masiruji jak jsou na tom Rusi spatne dost dobry,za to my se mame primo fantasticky jak nam to denne prezentuji a nejsme schopni postavit ani kilometr kvalitni dalnice😂😂😂

namoroman ( 18. března 2019 21:36 )

Rusko se na Krymu "nenávratně" zabydluje o 106. A to jen dobře.

Zobrazit celou diskusi