Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jack Rozparovač byl podle DNA polský holič: Měl prý nechutný motiv

Autor: shp - 
18. března 2019
16:41

Jaká bestie v lidské podobě mohla spáchat něco podobného? Identita legendárního Jacka Rozparovače není ani více než 130 let po jeho řádění stále odhalena. Podle vzorků DNA odebraných ze zakrvácené šály jedné z jeho obětí však indicie naznačují, že mohlo jít o polského holiče Aarona Kosminského.

S tvrzením přišel anglický web listu The Sun. Podle něj výzkumníci Univerzity Johna Moorese v Liveropoolu zjistili ze zakrvácené šály, na níž byla krev podřezané oběti Catherine Eddowesové, i vzorky DNA údajného Jacka Rozparovače. Tím podle nich byl právě polský holič Aaron Kosminski.

Šála je podle všeho autentická

Popisujeme poprvé systematickou molekulární úroveň analýzy jediného zachovalého fyzického důkazu spojovaného s vraždami Jacka Rozparovače,“ napsali autoři. „Nalezení obou shodujících se profilů na stejném kusu důkazu zvětšuje statistickou pravděpodobnost celkové identifikace a posiluje tvrzení, že šála je autentická,“ dodali.

Zakrvácená šála je spojována s dvojitou vraždou Elizabeth Strideové a Catherine Eddowesové v noci 30. září 1888 v londýnské čtvrti Whitechapel. Počet obětí Jacka Rozparovače se odhaduje až na 10, ale toto číslo není jisté. Podezřelých bylo během let mnoho. Šlo však vždy o spekulace. Veškeré důkazy nyní ukazují na Kosminského.

Holič není poprvé podezřelým

Holiči bylo v době vražd kolem 23 let. O jeho vině svědčí i porovnání stop DNA z šály s genetickým kódem jeho potomků. Není to přitom poprvé, co důkazy ukázaly na Kosminského jako na podezřelého. Že by se ho ale opravdu podařilo usvědčit z vražd Jacka Rozparovače, je i dnes dost nepravděpodobné. Vypadá to, že záhada krutého vraha prostitutek zůstane nevyšetřena navždy.

Kaminski místo Kosminského?

Jednou z dalších teorií o identitě Jacka Rozparovače je, že šlo o Nathana Kaminského. Byl to židovský obuvník, který chytil syfilis. Oficiálně byl podle lékařů vyléčen, ale ve skutečnosti trpěl onemocněním dál. Právě proto je jeden z mnoha dalších podezřelých, kteří by mohli být oním Jackem. Měl totiž důvod prostitutky nenávidět. Podobnou motivaci měl ostatně také jeden z nejhorších sériových vrahů, který se na prostitutky zaměřoval, Američan Gary Ridgway. Také on se od nich nakazil kapavkou.

Na veřejnosti měl údajný Jack Rozparovač vystupovat pod jménem Jack Cohen. Co se s tímto mužem stalo, je dodnes nejasné. Vypadá to, jako by zmizel z povrchu zemského. Možná si do hrobu vzal jedno z největších tajemství kriminalistiky. Případ Jacka Rozparovače nepřestává být jednou z největších záhad…

 

jarda304 ( 18. března 2019 18:01 )

Jo, i ten Nathan je typisch polske jméno. Jen v te době Polsko neexistovalo, bylo rozdeleno mezi Rusko, Rakousko a Německo. Tak by měli upřesnit, zda to byl Rus, Rakušan nebo Němec.

PPP150W ( 18. března 2019 17:38 )

Poláci jedou ....maso se salmonelou, zelenina s pesticidy, řidiči vymaštěnci ... Co bude dál?

hasickajana ( 18. března 2019 17:31 )

usvědčilo ho DNA...? TO DNA...? já bych tedy řekla TA DNA, ale je fakt, že nedělám pro Blesk

Monikay ( 18. března 2019 16:58 )

Když není zjistitelné kdy a kde k tomu šátku přišla, tak by asi pomohlo jen to že nebyl prokazatelně jejím klientem. Jinak se tam to DNA mohlo dostat při normální schůzce.

prudentiacz ( 18. března 2019 16:51 )

Ale jistě, Aaron je přece typicky polské jméno té doby. Významem v publicistice asi jako dnes "polské koncentrační tábory".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání