Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista v penzi, orkány i migrační „vlnka“: Experti promluvili o bezpečí v Česku

Autor: Nikola Forejtová - 
7. dubna 2019
06:28

Česká republika se může chlubit vysokou mírou bezpečnosti. Naše malá země se umístila v tomto ohledu na sedmé příčce celosvětové statistiky Global Piece Index (GPI) za rok 2018, což je ve srovnání s dalšími 163 zeměmi slušné skóre. Jestli si tento trend udrží i nadále, okomentoval pro Blesk Zprávy Ladislav Šticha z Bezpečnostní informační služby (BIS). Takový Nový Zéland, který se držel na druhé pozici, například po krvavém teroristickém útoku na mešity o příčku zřejmě přijde. Čísla se zhoršují i jinde. „Světová míra míru se zhoršila o 0,27 %, což je zhoršení už čtvrtý rok za sebou,“ upozorňuje server Vision of Humanity, který žebříček sestavuje.

Statistiky zahrnující 163 zemí světa počítají úroveň míru a stability zjednodušeně řečeno podle tří kritérií – úroveň bezpečnosti a zabezpečení společnosti, rozsah domácích a mezinárodních konfliktů a třetím je stupeň militarizace, tedy stav armádních sil.

Česká republika se stabilně drží na vysokých příčkách. „Nemáme signály, že by se demokratický vývoj ubíral směrem, kde by mohl být ohrožen. Došlo ale k tematickému posunu, kdy se pravicové i levicové strany posunuly blíže mainstreamu,“ řekl Blesk Zprávám Ladislav Šticha z Bezpečnostní informační služby (BIS), která se zabývá právě bezpečností, terorismem, organizovaným zločinem a činností zpravodajských služeb.

„Máme také výborné vztahy se sousedy. Celkově spolupráce služeb s Evropou a Atlantikem je teď nejlepší v historii – především díky moderním technologiím. Zásluhu za bezpečnou zemi mají podle mě všechny složky od armády, přes policii až po zpravodajské služby,“ pochvaluje si situaci na našem území odborník a potvrzuje tak tvrzení Vision of Humanity, že je Česko za rok 2018 sedmou nejbezpečnější zemí hned za Islandem, Zélandem, Rakouskem, Portugalskem, Dánskem a Kanadou.  

Tmavě modrá označuje státy s vysokou mírou bezpečnosti. Počínaje žlutou a konče červenou jsou pak označeny státy, kde vládnou vnitřní rozkoly, nedobré vztahy se sousedy a kde stát zanedbává ochranu svých obyvatel Tmavě modrá označuje státy s vysokou mírou bezpečnosti. Počínaje žlutou a konče červenou jsou pak označeny státy, kde vládnou vnitřní rozkoly, nedobré vztahy se sousedy a kde stát zanedbává ochranu svých obyvatel | Reprofoto: Vision of Humanity

Česko: bez katastrof, zvířat i teroristů?

Právě Zéland ale o svou druhou příčku zřejmě pro rok 2019 přijde. Dosud klidnou a mírumilovnou zemí totiž v březnu otřásla hrůzu nahánějící událost, při které zemřelo 50 lidí. Ozbrojený Australan chladnokrevně vystřílel dvě mešity. Svůj zrůdný čin dokonce vysílal živě přes svůj účet na sociální síti.

Česko mělo zatím pouze jeden případ terorismu a to značně bizarní. Jedenasedmdesátiletý sympatizant hnutí SPD Balda způsobil v roce 2017 nehody dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku, při nichž se jen náhodou nikdo nezranil. K činům ho motivovala snaha vyvolat v české společnosti strach z muslimských migrantů. Muž za to dostal v lednu 2019 čtyři roky za mřížemi. 

„Nepochybně je Česko velmi bezpečnou zemí. Svědčí o tom i to, že u nás neproběhl teroristický útok a máme jen drobné problémy s imigrační vlnou,“ dodává Šticha.

Tuzemsko je bezpečné nejen z hlediska teroru, ale i zvířat. Najdou se ovšem výjimky. Opravdu smrtelně jedovatým tvorem je u nás kriticky ohrožená zmije obecná a poskrovnu se vyskytující pavouk zápřednice jedovatá. Potrápit Čechy může pak klíště kvůli přenášení boreliózy a encefalitidy a prase divoké, které může agresivně napadat kolemjdoucí. 

Tuzemska se zatím příliš nedotýkají ani rozsáhlé přírodní katastrofy, požáry a orkány ale trápí i nás. „Střední Evropa je zatím ostrůvkem, kde se ničivé přírodní požáry nad 1000 ha běžně nevyskytují. Ale díky změně klimatu roste četnost přírodních požárů a prodlužuje se délka požární sezóny,“ řekla Blesk Zprávám vedoucí odboru klimatologie Českého hydrometeorologického úřadu Anna Valeriánová. Dodává taktéž, že může dojít i k menším orkánům. 

Umístění ve středu Evropy nahrává menšímu počtu zemětřesení. Seizmickou aktivitu občas pocítí v Ústí, v Moravskoslezském kraji a na Karlovarsku, kde bylo ostatně i poslední zaznamenané zemětřesení v srpnu roku 2018. V obci Nový Kostel tehdy naměřili zemětřesní o síle 3,7 Rychterovy škály, což je stále bráno jako zanedbatelné nebezpečí.

Nejničivější zemětřesení, při kterém se hroutí domy, převracejí auta a zem se otřásá v základech, bylo zaznamenáno v Chile v roce 1960. Během otřesů dotýkající se horní hranice 9,5 stupně Richterovy škály zemřelo údajně až 6 000 lidí. Nejznámější katastrofou je v tomhle ohledu otřes mořského dna z roku 2004, které vyvolalo obří vlnu tsunami. Mořská voda pohltila pobřeží Thajska, Indonésie, Srí Lanky a Malediv. Na následky otřesů a vlny zahynulo 228 000 osob. 

Teror, válka a hádky

Co se týká světového žebříčku, mírumilovná atmosféra se podle čísel pomalu boří už čtvrtým rokem za sebou. „Výsledky za minulý rok zjistily, že světová míra míru se zhoršila o 0,27 %, což je zhoršení už čtvrtý rok za sebou,“ upozorňuje server Vision of Humanity.

Mír ustupuje pomalými krůčky především kvůli trvajícím konfliktům na Blízkém východě, stupňujícím se problémům na hranicích států Jižní Ameriky a teroristickým útokům ve Francii, Německu a Velké Británii, kde se v poslední době taktéž rapidně navýšil počet útoků nožem.

Nejhůře je na tom s bezpečností Sýrie, která se drží na posledním místě. Dohání ji Afghánistán, Súdán a celkem blízko poslední příčce je i Rusko. Tato nejrozsáhlejší mrazivá země světa skončila za rok 2018 na 156. pozici. 

petr12 ( 7. dubna 2019 10:41 )

že je zde klid pohoda žádná islámistická bestie,vrazi,teroristi mužeme děkovat postoji občanu,prezidentovi,ANO Babišovi!!! Pokud by ve vládě byli piráti aktivisti,neziskovky vítači migrantu,lidovci křiváci,zrádci Šrojdrová,STAN TOP pak je zde za rok neskutečné peklo!!věřte jak se dostanou do vlády budou naše rodiny proklínat den kdy pustili verbež do politiky.

vaber ( 7. dubna 2019 08:33 )

hodně minulých generací se modlilo k Bohu za déšť, ale ten nepřišel a země se změnily na poušť ,to nás čeká nyní a žádní experti to nezachrání,ani podivné statistiky o bezpečnosti nebo o ne bezpečnosti, ty si můžete naložit do octa

Manowar ( 7. dubna 2019 07:01 )

Raději si počkáme na vyjádření cizích minitrů vnitra,protože náš ministr vnitra všechno tají.

Zobrazit celou diskusi