Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bič na internetové giganty: Návrh EU podporuje 260 asociací z celé Evropy

Autor: Mii - 
18. března 2019
18:34

Jak se blíží hlasování v Evropském parlamentu o nové směrnici o autorském právu, tím se zintenzivňuje debata, zda je návrh správný. Na jedné straně stojí její kritici, podle kterých omezí svobodu na internetu. Pro novináře a vydavatele ale přináší řadu nástrojů, jak si lépe chránit svůj obsah. Souhlasí s tím 260 profesních asociací z celé Evropy, které podepsaly petici za její podporu, informuje česká Unie vydavatelů. Internetovým gigantům jako Google a Facebook ale návrh není po chuti.

Jak Unie připomíná, směrnice má zásadní význam pro budoucí vývoj a podobu mediálního trhu v zemích Evropské unie. Díky článku 11 přináší odvozená autorská práva i vydavatelům tisku, kteří dostanou více možností, jak prosazovat své právo k obsahu v případě jeho dalšího komerčního užívání. Formou licencí a podobných způsobů budou moci získávat podíl na příjmech zejména digitálních platforem, které si obsah bezplatně berou.

Unie si všímá, že se zvyšuje aktivita odpůrců směrnice. V jejich chování ale vidí ekonomické zájmy, protože právo vydavatelů naruší jejich současné obchodní modely. Dosud si budovali své služby na bezplatném využívání cizí práce a nikomu to nijak nekompenzovali. „Jsou organizovány veřejné protesty jakoby na ‚ochranu svobody internetu', ale většinou jsou za tím skryté obchodní zájmy nebo cílená politická agitace,“ vysvětluje Unie.

Novináři i vydavatelé po Evropě si přejí, aby reforma autorského práva vešla v platnost. Jen tak bude možné zajistit existenci svobodného, nezávislého a profesionálně vytvářeného obsahu. „Jeho výroba je v současných podmínkách stále náročnější a nákladnější, ale je nezbytná proto, aby občané evropských zemí byli pravdivě a mnohostranně informováni prostřednictvím důvěryhodných informačních zdrojů,“ říká Unie.

Se směrnicí souhlasí OSA i Dilia

Aby upozornily na nutnost prosazení směrnice, více než 260 profesních organizací z různých odvětví kreativního průmyslu podepsalo petici adresovanou evropským poslancům. V ní vysvětlují, jak je důležité, aby reforma byla schválena ještě v tomto funkčním období. To končí tento rok, v květnu se bude volit nová sestava Evropského parlamentu.

Petici podepsalo rovněž 9 českých profesních organizací, které tak udělaly již loni v červnu. Jsou mezi nimi: Asociace českých kameramanů (AČK), Asociace producentů v audiovizi (APA), Divadelní, literární a audiovizuální agentura (DILIA), Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění (HAMU), Herecká asociace, Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA), Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Syndikát novinářů České republiky, Unie vydavatelů.

Kdo se směrnicí souhlasí, může svoji podporu vyjádřit na sociálních sítích pomocí hashtagu #Yes2copyright.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa