Na Štěrboholské spojce začali dělníci pracovat na rozsáhlé rekonstrukci tohoto dopravního tahu. Práce probíhají v úseku od Průmyslové po čerpací stanici MOL, během první fáze se pracuje ve směru z centra. Jeden jízdní pruh je tady převeden do protisměru, na obou stranách ale zůstaly zachovány dva jízdní pruhy. „To bylo podmínkou rekonstrukce, pruhy zůstanou zachovány ve všech třech etapách,“ uvedla tisková mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Maximálně vždy dojde ke zúžení jízdních pruhů, které bude provázet rychlostní omezení.

V rámci jednotlivých fází se vždy opraví část vozovky, která je celá v havarijním stavu. Proto půjdou dělníci až do hloubky jednoho až půldruhého metru, jelikož je potřeba povrch zrekonstruovat až do základu. „Při běžných opravách se realizuje zhruba jen 20 centimetrů vozovky na povrchu,“ vysvětlila pro porovnání Barbora Lišková.

První ze tří etap rekonstrukce bude nejdelší, přesné rozdělení termínů jednotlivých fází v tuto chvíli TSK neuvádí. Vzhledem k tomu, že jízdní pruhy vždy zůstanou zachovány, řidiči jednotlivé přechody do dalších etap prakticky nepocítí. „První část směrem z centra se realizuje teď, poté bude třeba udělat středový pás a následně poslední část. Kromě samotné vozovky se provede také nové odvodnění a umístí se nová svodidla,“ dodala Barbora Lišková.

Začala oprava Štěrboholské spojky, 18. března 2019.
Autor: Daniel Vitouš

Během první části popisovaných prací je vjezd na zmiňovanou čerpací stanici ze Štěrboholské spojky uzavřený. Řidiči se na ni dostanou pouze od obchodního centra EUROPARK. Výjezd na Štěrboholskou spojku ve směru z centra zůstává v provozu.

V průběhu třetí etapy dojde k demolici přejezdu středního dělícího pásu, který nyní řidičům umožňuje přejet do provizorního jízdního pruhu v protisměru. Rozsáhlé práce mají na tomto úseku skončit v srpnu letošního roku.

Ranní komplikace

Hned první den rekonstrukce zkomplikovaly na Štěrboholské situaci dopravní nehody, paradoxně v opačném směru do centra tak byla doprava mnohem komplikovanější.

„Před sedmou hodinou ráno se na Jižní spojce za lanovým mostem ve směru do centra srazilo osobní auto s nákladním, o půl hodiny později a pár set metrů dál se v levém jízdním pruhu srazila tři osobní auta. Ve čtvrt na devět došlo k další nehodě nákladního a osobního auta na Jižní spojce,“ uvedl k dopravní situaci policejní mluvčí Jan Daněk.

Fotogalerie
18 fotografií